Dosje Panama: Ostavka premijera Islanda

Premijer Islanda Sigmundur David Gunnlaugsson podnio je u utorak ostavku, nakon masovnih demonstracija uslijed objave rezultata istrage “Dosjea Panama”, koji su otkrili kako su svjetski bogataši izbjegavali plaćanje poreza.

Sunnlaugsson je odstupio sa pozicije nekoliko sati nakon što su se hiljade demonstranata okupile ispred zgrade Parlamenta i tražile njegovu ostavku.

Ministar poljoprivrede Sigurdur Ingi Johannsson potvrdio je islandskom javnom servisu RUV kako premijer odlazi sa pozicije kao čelnik vladajuće koalicije u Islandu.

Gunnlaugsson je prva veća “žrtva” objave više od 11 miliona dokumenata panamske pravne kompanije, u kojima se prikazuju aranžmani pomoću kojih su bogati i poznati iz cijelog svijeta izbjegavali plaćanje poreza.

Premijer Islanda je spomenut u “Dosjeu Panama”, istrazi objavljenoj u nedjelju, a koja se bavila finansijskim poslovima moćnika i bogataša, zasnovanoj na ogromnoj količini dokumenata koje je otkrio anonimni izvor.

Milioni poznatih krili imovinu

U objavljenim dokumentima se navodi kako su Gunnlaugsson i njegova supruga napravili firmu Wintris na Britanskim Djevičanskim Otocima uz pomoć jedne pravne firme iz Paname.

Gunnlaugsson se tereti za sukob interesa jer nije objavio svoj angažman u navedenoj kompaniji, a koja je bila povezana s propalim islandskim bankama, ustanovama koje je njegova Vlada trebala nadgledati.

Island, sjevernoatlantska otočka nacija sa 330.000 stanovnika, bio je potresen dugom finansijskom krizom, kada su propale glavne komercijalne banke 2008. godine.

Od tada su Islanđani bili pogođeni recesijom i žestokim kontrolama kapitala, što je dodatni razlog zašto je vandržavni posao premijera potresao mnoge.

Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo, neprofitna grupa iz Sjedinjenih Američkih Država, navodi kako se u 11,5 miliona dokumenata navode vandržavni računi i imovina velikog broja aktuelnih i bivših svjetskih lidera, poslovnih ljudi, kriminalaca, sportaša i drugih poznatih ličnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije