Doseljenici osumnjičeni za paljenje džamije

Izraelski vojnici su ušli u selo poslije napada na džamiju (Reuters)

Jedna džamija na okupiranoj Zapadnoj Obali danas je djelimično spaljena u napadu jevrejskih doseljenika koji žive u blizini, tvrdi lokalno palestinsko stanovništvo.

Glavna kapija džamije u selu Deir Istiya i neki tepisi unutra oštećeni su plamenovima, a na hebrejskom jeziku su na zidu i vratima ispisane poruke: “Osveta za prolivenu krv” i “Arapi napolje”.

Takvi slogani korišteni su u ranijim napadima na palestinsku imovinu, za koje policija sumnja da su ih izveli jevrejski doseljenici, javlja Reuters.

Incident se dogodio u osjetljivom trenutku, kada se vode izraelsko-palestinski mirovni pregovori, obnovljeni krajem jula.

Predviđeno je da pregovori traju do kraja aprila, ali do sada nije bilo opipljivog napretka i Sjedinjene Američke Države pokušavaju da doprinesu prevazilaženju jaza između dvije strane.

Izraelski vojnici su ušli u selo poslije napada na džamiju i izraelski policijski glasnogovornik je rekao da se traga za napadačima.

Serija napada

Serija akata vandalizma, uključujući paljevine i ispisivanje poruka na zidovima, pojačala je napetost u posljednjim nedjeljama u palestinskim selima.

Prošle sedmice Palestinici su pretukli i pritvorili desetak doseljenika u selu Qusra, blizu sjevernog grada Nablusa, a kasnije ih oslobodili nakon pregovora s izraelskim vojnicima.

Sedam doseljenika je uhapšeno i osumnjičeno za podsticanje nasilja kada su ušli u Qusru iz obližnjeg ilegalnog naselja Esh Kodesh.

Nakon ovog incidenta zapaljena su dva automobila blizu Nablusa, a posječeno je drveće u arapsko-izraelskom gradu istočno od Tel Aviva.

Prošle godine je izraelsko Ministarstvo odbrane najavilo obračun s doseljenicima vandalima, rekavši da su oni kao teroristi i da njihovi napadi mogu podstaći međuvjersko nasilje.

Palestinci žele da osnuju svoju državu u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Zato traže evakuaciju jevrejskih naselja, dok ih Izrael i dalje širi. Izrael tvrdi da polaže pravo na Zapadnu Obalu, pozivajući se na Bibliju i istoriju, ali Ujedinjene nacije smatraju jevrejska naselja nelegalnim i većina svjetskih sila vjeruje da su ona prepreka za mir, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije