Oglasi

DORH tražio dokumentaciju haškog Tužilaštva

Hrvatsko Tužilaštvo zatražilo podatke sa suđenja trojici generala radi daljnjeg postupanja u slučaju ratnih zločina.
DORH saopćio da su se u srijedu sastali predstavnici Tužilaštva, policije i županijskih odvjetništva, koja rade na predmetima ratnih zločinaPixsell

Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) saopćilo je da je od haškog Tužilaštva zatražilo cijelu dokumentaciju iz postupka protiv trojice hrvatskih generala oslobođenih za zločine u akciji „Oluja“, radi "daljnjeg postupanja" u slučajevima ratnih zločina.

Dokumentacija je zatražena "za potrebe daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja u predmetima zbog kaznenih djela ratnih zločina na kojima već postupaju nadležna županijska državna odvjetništva", objavio je DORH u četvrtak na svojoj web stranici.

U saopćenju ističu i to da su se "u vezi s napretkom u predmetima ratnih zločina koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti" u srijedu sastali predstavnici Tužilaštva, policije i županijskih državnih odvjetništava koji rade na predmetima ratnih zločina.

Na sastanku je ukazano na to da je nužno zatražiti od drugih agencija i institucija koje posjeduju arhivu dostavu svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a dokumentacija će se zatražiti i putem međunarodne pravne pomoći.

Važnost dokumenata

Na sastanku je razmatrano i ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. Ministarstva pravosuđa Hrvatske i akcijskog plana državnog Tužilaštva, a "naglašena je i potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih odvjetnika na otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prikupljanju podataka", navode u DORH-u.

Na važnost dokumentacije haškog Tužilaštva iz postupka protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u više je navrata ukazala odbrana oslobođenih hrvatskih generala.

Gotovinin advokat Luka Mišetić podsjetio je, naprimjer, da su tokom suđenja prihvaćeni dokazi za 44 žrtve ratnih zločina, što je 15 puta manje od broja civilnih žrtava koji su u svojim izvještajima navodila nevladina udruženja.

I predstavnici Vlade stalno ističu da Hrvatska želi procesuirati zločine u „Oluji“, ali na najave novih optužnica za te zločine koje su u srijedu stigle i iz Srbije, više je članova Vlade prokomentiralo da one ne mogu utjecati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Izvor: Agencije