Ðorđević predložen za ministra odbrane Srbije

Đorđević je predložen kao zamjena za smijenjenog ministra Gašića (Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je u subotu navečer dosadašnjeg državnog tajnika u Ministarstvu odbrane Zorana Ðorđevića za novog ministra umjesto Bratislava Gašića.

Novi ministar obrane obavljat će ovu funkciju privremeno do formiranja nove vlade, koje će uslijediti po završetku izvanrednih parlamentarnih izbora, prenosi Tanjug.

Skupština Srbije razriješila je Bratislava Gašića početkom veljače sa 195 glasova “za”, dok protiv nije bio nitko. Glasovali su i zastupnici vladajuće većine i oporbe.

Protesti zbog uvrede novinarke

Zastupnici su Gašića razriješili na prijedlog premijera Vučića zbog uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović. On je početkom prosinca, prilikom posjeta Trsteniku, Labović uputio opasku da “voli novinarke koje lako kleknu”.

Labović je bila čučnula prilikom uzimanja izjave iz kolegijalnih razloga, budući da nije htjela smetati snimateljima.

Uslijedila je oštra reakcija javnosti i novinarskih udruga zbog izjave Gašića. Novinari su više puta diljem Srbije organizirali prosvjedne skupove pod nazivom “Novinari ne kleče – predsedniče Vlade održite obećanje”, tražeći smjenu ministra obrane.

Gašić je više puta uputio ispriku, a Vučić je ponavljao da će biti smijenjen kada nađe rješenje za to mjesto.

Zoran Đorđević je rođen je u Beogradu 11. veljače 1970. godine. Master je ekonomskih nauka u području Međunarodno bankarstvo i financije, zajednički program na engleskom jeziku Sveučilišta Panteion u Ateni – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju iz Beograda.

Završio je Školu nacionalne obrane – Visoke studije sigurnosti i obrane.

Završava doktorske studije i u fazi je prijave doktorske dizertacije iz područja ekonomskih znanosti s usmjerenjem na financijsku kontrolu, upravljanje, izvještavanje i reviziju na Univerzitetu Privredna akademija iz Novog Sada.

Financije u fokusu stručnog rada 

Profesionalno iskustvo stjecao je na rukovodećim pozicijama u području financijskog i izvršnog menadžmenta u domaćim i međunarodnim kompanijama.

Usko je usmjeren na međunarodne financije i bankarstvo, financijsku kontrolu i upravljanje, financijsko izvještavanje i reviziju. Objavio je više radova u vodećim domaćim i stranim znanstvenim i stručnim časopisima iz ekonomije i financija.

Predsjednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Nacionalni direktor za naoružanje.

Stekao je više uglednih profesionalnih certifikata. Dobitnik je, između ostalog, i nagrade “Mihailo Petrović-Alas” iz područja matematike. Član je udruge Mensa Srbija.

Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je, otac je sina i kćeri.

Izvor: Agencije