Đorđević: Neko će pobijediti ‘Dream Team’ – zašto ne Srbija

Od početka govorim da je naša dužnost da idemo na medalju - tako je i sada, kaže proslavljeni košarkaš i trener (EPA)

Košarkaški velikani najbolje igraju utakmice koje odlučuju o osvajanju titula i zlatnih medalja u klupskim i reprezentativnim takmičenjima. Jedan od njih je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević (51), koji je imao mirnu ruku i precizan šut u trenucima kada je rješavao pobjednika u odlučujućim mečevima.

Kod vodstva protivnika od 68:70, uzeo je loptu, pretrčao cijeli parket i dvije sekunde prije kraja antologijskog finala Kupa šampiona protiv španskog Joventuta u istanbulskoj dvorani “Abdi Ipekči” 16. aprila 1992. pogodio trojku za trijumf Partizana sa 71:70 i jedinu titulu prvaka Evrope u historiji beogradskog kluba.

Puno puta je ovaj vrsni bek briljirao u igračkoj karijeri obilježenoj sa čak 17 trofeja, računajući i dva sa juniorskim timom bivše zajedničke države. Prikazao je fenomenalnu partiju u finalu Evropskog prvenstva 1995. u Atini, kada je u pobjedi tadašnje Jugoslavije nad Litvanijom 96:90 postigao 41 poen, uz devet trojki iz 12 pokušaja.

Sin nekadašnjeg trenera Crvene zvezde Bratislava Đorđevića bio je pravi vođa ekipe Partizana, koja je 1992. osvojila trostruku krunu, dodavši evropskom i naslov prvaka, te Kup Jugoslavije. Prethodno je fenomenalni šuter u dresu “crno-belih” osvojio Kup Radivoja Koraća 1989. godine. Isti uspjeh ostvario je sa tadašnjom Olimpijom iz Milana 1993. i Barcelonom šest godina kasnije.

Jedan od najboljih evropskih playmakera svih vremena pružio je veliki doprinos osvajanju titule svjetskog prvaka sa selekcijom Jugoslavije 1998. u Grčkoj. Osvajač je tri zlatne medalje na evropskim prvenstvima sa državnim timom, srebra na Olimpijskim igrama 1996. u Atalanti i bronze sa Jugoslavijom na EP-u 1987. Po završetku igračke karijere u kojoj je bio dvostruki prvak Španije sa Barcelonom i jednom sa Realom, osvojio je kao trener Panathinaikosa Kup Grčke 2016. Ove godine pripao mu je i naslov pobjednika Kupa Njemačke na klupi Bayerna.

Sa reprezentacijom Srbije, koju rođeni Beograđanin kao selektor predvodi od kraja decembra 2013. godine, osvojio je tri srebrna odličja – na Mundobasketu 2014. u Španiji, Olimpijskim igrama dvije godine kasnije u Rio de Janeiru i Eurobasketu 2017. čija je završnica održana u Turskoj.

Đorđević govori o šansama Srbije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini, učinku ostalih selekcija iz regije u kvalifikacijama za SP, favoritima za titulu u Euroligi, ambicijama Partizana i angažovanju Italijana Andree Trinchierija za trenera, te pretendentima za naslov prvaka u ABA ligi.                 

  • U čemu je formula kontinuiteta u osvajanju medalja na velikim takmičenjima otkako ste selektor Srbije?

– Formula osvajanja medalja je baš u samom kontinuitetu rada, organizacije i praćenja vizije grupe ljudi. Sistem koji funkcioniše, proces, analiza realnosti i velika vera u same sebe, te samopouzdanje izgrađeno faktima, elementi su na osnovu kojih selekcija Srbije ostvaruje odlične rezultate na najvećim međunarodnim takmičenjima.

  • Kako komentarišete dosadašnji učinak Srbije od šest pobjeda i četiri poraza u kvalifikacijama za SP?

– Šest pobeda i četiri poraza. Malo je ljudi shvatilo težinu situacije i momenta u kome dolaze kvalifikacije. Upozoravao sam, a i sami ste se uverili, da je jako teško doći do rezultata, uz mnoštvo promena u sastavu tima. Slovenija je najbolji primer, jer se bez najboljih igrača nije plasirala na prvenstvo sveta. Imamo u našim rukama situaciju pod kontrolom. Jedna pobeda u dve preostale utakmice (Srbija igra protiv Estonije u gostima 21. februara 2019. i sa Izraelom kod kuće tri dana kasnije) nas vodi na Svetsko prvenstvo. Samo to je u mojoj glavi i ništa drugo.

  • Ako se plasirate na Mundobasket, koji je cilj reprezentacije Srbije?

– Od početka mog rada sa reprezentacijom Srbije govorim da je naša dužnost da idemo na medalju. Tako je i sada, mada će konkurencija na SP-u u Kini biti izuzetno snažna. Na četiri velika takmičenja, na kojima sam obavljao selektorsku funkciju osvojili smo tri srebra i četvrto mjesto na Eurobasketu 2015, pa s razlogom mogu biti optimista.  

  • Kako ocenjujete to što evropski prvak Slovenija nije prošla na SP?

– To je rezultat sistema takmičenja u kvalifikacijama, a ne njihovog realnog kvaliteta i vrednosti selekcije. Ipak, Slovenci su postali zasluženo šampioni Evrope sa maksimalnim učinkom u devet odigranih utakmica na prvenstvu. Igrali su sa izmenjenim sastavom u odnosu na sastav(e) iz kvalifikacija, kao uostalom i mi.

  • Šta mislite o nastupu BiH, koja se nije plasirala na Mundobasket?

– Šteta za bh. selekciju, pogotovo što je pojedine utakmice izgubila sa malom razlikom u završnici. Uvek sam za to da reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije što bolje i u većem broju predstavljaju košarku na velikim takmičenjima jer imaju kvalitetne pojedince.

  • Kako vidite šanse Hrvatske (zavisi i od drugih rezultata) i Crne Gore, koja je blizu istorijskog prolaza na SP u preostala dva kola?

– Hrvatska zavisi od drugih i to joj ne ide u prilog. Crna Gora zaslužuje sve čestitke pošto joj je dovoljna jedna pobeda za plasman na SP. Podvukao bih da ipak gledam samo u svoj tanjir, tanjir Srbije. Drugi me ne interesuju baš toliko mnogo.

  • Može li neko prekinuti dominaciju SAD-a na velikim takmičenjima?

– Mislim da može, doći će taj dan sigurno. Moje obraćanje našim reprezentativcima je bilo ovako: “Neko će pobediti Amerikance. Zašto to ne bi bila Srbija?” Sve je rečeno vrlo jasno gde moja razmišljanja idu.

  • Ko su favoriti za naslov klupskog prvaka Evrope?

– Real, Fenerbahce i CSKA. Ove tri ekipe pokazale su najbolje igre u dosadašnjem toku Eurolige i predstavljaju favorite tim redosledom. Oni su poslednja tri osvajača najelitnijeg evropskog takmičenja i česti učesnici Final Foura. S obzirom na to da je sezona duga i naporna, pobednik će zavisiti uveliko i od povreda, tempiranja forme ekipe, kao i drugih faktora.

  • Da li će angažovanje italijanskog trenera Andree Trinchierija pomoći Partizanu da ostvari bolje rezultate?

– Za Partizan je imperativ da ponovo vrati kontinuitet rezultata koji im omogućava da se bore za trofeje. Trinchieri je odličan trener i ima lep stručni izazov ispred sebe. Nadam se da će Partizan biti sve bolji jer je to dobro za srpsku košarku. Treba reći da su sportski direktor Nikola Lončar pre svega, a i predsednik Ostoja Mijailović napravili odličan potez angažovanjemi italijanskog stručnjaka.

  • Jeste li iznenađeni što je Budućnost osvojila naslov u ABA ligi prošle, a ko su kandidati za titulu regionalnog prvaka ove sezone?

– Nisam iznenađen da je Budućnost bila najbolja u regionalnoj ligi. To je apsolutno zasluženo. Odlično je vođena sa izvanrednim predsednikom Draganom Bokanom na čelu. Ne manje zasluge pripadaju i garnituri funkcionera koji pokazuju ozbiljnost I ambiciju u radu. Budućnost je svake sezone sve bolja, što se odražava i na kvalitet reprezentacije Crne Gore. Što se tiče kandidata za prvo mesto u ABA ligi, za sada su to Budućnost, Crvena zvezda, Cedevita…

  • Da li je trenerski posao u klubu sa više stresa nego u reprezentaciji?

– Nije. U reprezentaciji su mnogo više uključene emocije, koje u radu sa klubovima mogu ponekad da budu pogrešno usmerene.

  • Koji trofeji su najdraži u vašoj igračkoj karijeri?

– Na moju sreću, bilo je dosta trofeja. Svaki ima posebnu draž i priču iza sebe. U ovom trenutku, gledam samo napred. Usmeren sam ka trofejima što nas čekaju da ih eventualno osvojimo. Igračka karijera je lepo i značajno podsećanje za mene, mada sve više pripada istoriji.

Izvor: Al Jazeera