Donji Srb: Pritvoren predsjednik pravaša

Članovi vanparlamentarne Autohtone hrvatske stranke prava namjeravali su ostati pored antifašističkog spomenika do 1. augusta (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava (A-HSP) u Donjem Srbu, policija je, nakon informativnog razgovora, pustila sve, osim predsjednika stranke Dražena Keleminca te je uklonila oba šatora ispred antifašističkog spomenika.

Policija će pokrenuti prekršajni postupak protiv sedmorice članova stranke, a Keleminec će biti doveden na Prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja zakona o javnom okupljanju, javlja Hina.

Oko podneva policija je također uklonila oba šatora, koji su uz antifašistički spomenik bili postavljeni te ih organizatorima privremeno oduzela, kao “dokaz o prekršajnom postupku”, rekao je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Osim A-HSP-a, početkom jula su i Srpsko narodno vijeće te Savez antifašističkih boraca i antifašista prijavili isti prostor za javno okupljanje. SNV i SAB to čine tradicionalno 27. jula, za proslavu Dana ustanka Like.

Rješenje o zabrani okupljanja

Osmero pripadnika A-HSP-a privedeno je u nedjelju ujutro u policijsku stanicu u Donjem Srbu u Lici jer su odbili napustiti javnu površinu uz tamošnji antifašistički spomenik.

U akciji privođenja pripadnika A-HSP-a i uklanjanja njihovog šatora učestvovali su pripadnici specijalne policije i regularnih policijskih snaga, javljaju hrvatski mediji.

Članovi vanparlamentarne Autohtone hrvatske stranke prava namjeravali su ostati pored antifašističkog spomenika do 1. augusta. Namjera im je bila onemogućiti Srpsko narodno vijeće i Savez antifašista da na tom mjestu obilježe Dan ustanka, 27. jula. 

U Donjem Srbu Ličani su 1941. godine digli oružani ustanak zbog ustaških zločina u okolnim selima.

Žodan je kazao novinarima da je pravašima u subotu dostavljeno rješenje o zabrani okupljanja “zato što nisu pribavili dozvolu za korištenje javne površine od strane vlasnika”.

Nije mogao potvrditi ko je vlasnik javne površine.

Pasivni otpor

Na stepenicama uz šatore policija je jutros zatekla desetero ljudi. Dvoje je otišlo na zahtjev policije, dok je osmero ostalo.

Šestero njih je pružalo pasivan otpor, pa je policija, kako je rekao Žodan, “primijenila minimum sredstava prisile te odnijela sudionike koji su sjedili i odbili otići”.

Vladimir Kinđerski, zamjenik predsjednika A HSP-a dobrovoljno je otišao na zahtjev policije.

Novinarima je najavio da će A-HSP prijaviti novo okupljanje i vratiti se. 

Rekao je i da nije tačno da se niko nije htio odazvati njihovom jučerašnjem pozivu na podršku, već je, kako tvrdi, policija na nekoliko punktova branila prilaz Donjem Srbu svima osim mještanima, novinarima i policiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije