Donji dom Kongresa glasa o ukidanju Trumpove zabrane za muslimane

Nacrtom zakona proširuju se antidiskriminacione odredbe američkog imigracionog zakona (Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu će glasati o ukidanju odluke predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska imigrantima iz većinski muslimanskih zemalja.

Nacrt zakona ima veliku podršku među demokratskim zastupnicima i vjerovatno će proći u Zastupničkom domu, u kojem demokrate imaju većinu, uprkos protivljenju republikanaca i Bijele kuće.

“Postoje milioni Amerikanaca koji su, zbog zabrane muslimanima, odvojeni od porodica i voljenih, roditelja, koji ne mogu biti zajedno, porodica koje se ne mogu ujediniti, djedova i baka koje propuštaju važne životne događaje”, rekla je Farhana Khera, izvršna direktorica grupe Muslim Advocates, koja podržava izmjene zakona.

Nacrtom zakona proširuju se antidiskriminacione odredbe američkog imigracionog zakona i ograničava se mogućnost američkih predsjednika u budućnosti da zabrane ulazak na temelju religije.

Nacrtom bi se ukinule Trumpove izvršne naredbe kojima se nameće zabrana imigracije iz većinski muslimanskih zemalja.

Biden bi ‘ukinuo zabranu prvi dan’

Prvobitna Trumpova zabrana odnosila se na Iran, Libiju, Somaliju, Siriju i Jemen, što je izazvalo kritike da se radi o nezakonitoj vjerskoj diskriminaciji.

Trump je zatim proširio zabranu na Venecuelu i Sjevernu Koreju, a kasnije je na spisak dodao Nigeriju, Sudan, Mijanmar i tri druge zemlje.

Tokom debate u srijedu demokrate planiraju podijeliti priče desetaka američkih birača čijim je članovima porodica zabranjeno ući u SAD.

No, i ako bude usvojen u Zastupničkom domu, nacrt zakona će vjerovatno biti odbačen u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, pa su njegovi izgledi za usvajanjem slabi te se čini da će biti predmet predizbornih rasprava.

U ponedjeljak je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden, koji računa na glasove muslimana, rekao je da bi, ukoliko bude izabran, promijenio ovu odredbu “prvog dana”.

Izvor: Al Jazeera