Donjeck – grad cvijeća i granata

Ukrajinci koji su ostali živjeti u Donjecku prolaze kroz vrlo težak period. U gradu je ostalo i nekoliko stotina stranih državljana koji također žive u strahu od onoga što dolazi.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Tramvaj još vozi. I još se mogu vidjeti poneki prolaznici dok pokušavaju uživati u suncu. Izlozi radnji ne mogu sakriti stvarnost.

Olga Mazur je Ukrajinka, njen zaručnik Christian Michelacci je iz Čilea. Ona vodi školu za strane jezike, koju je pohađalo oko 300 studenata. Sada ih je samo petero. Olga je shrvana.

“Osjećaji su izmiješani – tu su ljutnja, razočarenje, pomalo i depresija…”, kaže Olga Mazur.

“Svake noći čujemo pucnjavu na ulicama. Prije dvije noći nismo spavali, jer se pucalo i borbe su se odvijale stotinjak metara od nas”, dodaje Christian Michelacci.

Univerzitet bez studenata

“Ovo je Univerzitet u Donjecku. U sretnijim vremenima privlačio je stotine stranih državljana u ovaj grad. Sada niko ne zna kada će se njegova vrata ponovo otvoriti. A veliki broj studenata primoran je na ostanak”, izvještava iz Donjecka reporter Al Jazeere Barnaby Phillips.

Phillips je sreo Afrikance koji su studirali u ovom gradu. Rat se bliži svakog trenutka. Vozne linije prekinute su borbama. Studenti iz Konga i Kameruna moraju odlučiti hoće li se krenuti na opasan put cestom prema Kijevu.

“Većina mojih prijatelja iz Kameruna već je u Kijevu. Pokušavamo učiniti isto – ondje nastaviti školovanje. Svi afrički studenti ovdje žele samo mir. Ne žele živjeti u paraliziranom gradu poput Donjecka”, rekao je Willy Noupa, student iz Kameruna.

Donjeck je grad suprotnosti – mjesto gdje padaju granate, ali cvijetne bašte još njeguju ruke gradskih radnika. To je sve što mogu – uređivati izgled grada i nadati se najboljem.

Izvor: Al Jazeera