Donja Saska: Poraz stranke kancelarke Merkel

Rezultati omogućavaju rušenje McAllisterove Vlade (Reuters)

Savez socijaldemokrata (SPD) i Zelenih u nedjelju kasno navečer je tijesno pobijedio pokrajinsku koalicijsku Vladu konzervativaca (CDU) i liberala (FDP) kancelarke Angele Merkel u Donjoj Saskoj, po službenim rezultatima.

Po tim rezultatima, SPD i Zeleni dobivaju zajedno jedno mjesto u Parlamentu više od konzervativaca i liberala, što im omogućuje da sruše pokrajinsku Vladu Davida McAllistera (CDU), koja je u predizbornoj utrci uživala snažnu podršku Angele Merkel.

Konzervativci su osvojili 36 posto glasova, FDP 9,9 posto, SPD 32,6 posto i Zeleni 13,7 posto, po službenim rezultatima objavljenim u nedjelju kasno navečer.

Uprkos anketama

Ova tijesna pobjeda događa se nakon višesatne neizvjesnosti u kojoj su desnica i ljevica bile izjednačene.

Ankete su sedmicama predviđale pobjedu ljevice na izborima u Donjoj Saskoj, što je zadnji ispit prije septembra, kada se održavaju izbori u Bavarskoj i savezni parlamentarni izbori (22. septembra). No, ovih dana ta se razlika istopila, pa je pobjeda koalicije na vlasti bila moguća.

Ipak, tijesna pobjeda ljevice u četvrtoj njemačkoj pokrajini po broju stanovnika ne najavljuje rezultat skorih saveznih parlamentarnih izbora, s obzirom na to da je kancelarka i dalje glavni favorit u anketama na državnoj razini.

Ali zato ponovo izbacuje u utrku za kancelarsku dužnost kandidata socijaldemokrata Peera Steinbruecka, nakon katastrofalnog početka kampanje u kojemu je gomilao nespretne izjave i zaglibio u polemike.

Ishod izbora u Donjoj Saskoj “pokazuje da utrka nipošto nije odlučena” na saveznoj razini, rekao je Steinbrueck u nedjelju.

Izvor: Agencije