Donesena odluka o privremenom izdavanju JMBG

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je privremenu odluku o izdavanju jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) koja važi 180 dana, izjavila je novinarima Mirjana Micevska iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, prenosi Anadolija.

Privremena odluka o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini privremeno će omogućiti izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva i upis novorođenčadi u knjige rođenih, te izdavanje osobnih i drugih dokumenata.

Odluka je donesena u srijedu i stupa na snagu sa danom donošenja, a konačno rješenje bit će doneseno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za realizaciju odluke zaduženi su nadležni organi entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i Ministarstvo civilnih poslova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Protesti građana

Ovoj odluci prethodio je protest grupe bh. građana, uglavnom mladih, koji su se u vrijeme održavanja sjednice Vijeća ministara okupili ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine kako bi izrazili protest zbog činjenice da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj.

Grupa građana Sarajeva koja se u srijedu oko 13 sati okupila ispred zgrade institucija BiH još uvijek se ne razilaze, a svoje nezadovoljstvo su počeli izražavati uz pomoć pištaljki.

Novinarka Al Jazeere Mirjana Hrga je izvijestila da je grupa građana Sarajeva, koji su nezadovoljni zbog činjenice da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, odlučila da će cijelu noć ostati ispred zgrade institucija BiH.

Šemsudin Maljević, jedan od učesnika protesta, kazao je Hrgi da će građani nastaviti sa blokadom tokom noći te da čekaju svoje sugrađane da im se pridruže.

Nastavak blokade

“Nastavljamo s blokadom i čekamo svoje sugrađane. Cijelu noć ćemo ih čekati. Sutra u 10 sati je sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta, zahtijevat ćemo od bilo koga iz parlamenta da inicira donošenje zakona”, kazao je Feni Maljević.

On je apelirao na sve sugrađane da ih podrže jer je, kako je kazao, ovo pitanje važno za njihovu djecu.

“Cijelu noć ćemo ih čekati da damo doznanja našim sugrađanima koliko smo ozbiljni i koliko je ovo važno. Cijelu noć ćemo biti ovdje i pozivamo sugrađane da dođu”, kazao je Maljević.

Među okupljenima je bila i jedna majka sa bebom, na čijim kolicima je bio transparent “Ne izlazite dok ne dobijem JMBG”, javlja Fena.

Neposredan povod za ove proteste, sazvane uglavnom putem društvenih mreža, bio je slučaj tromjesečne bebe B. I. koja hitno mora na liječenje u inostranstvo, ali to u ovom momentu nije moguće, jer ne može preći državnu granicu budući da nema JMBG. 

Poziv putem društvenih mreža

Na automobilima, kojima su demonstranti blokirali ulicu uz zgradu institucija BiH, bila je istaknuta fotografija bolesne bebe i transparent “Želiš li biti saučesnik u ubistvu nedužnog djeteta?”

Također, u srijedu su društvene mreže Facebook i Twitter bile pune poziva iz BiH da se na elektronske adrese  nadležnih ministarstava upućuju pozivi da se problem riješi.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj niti može biti upisano u knjige rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine, kojom se van snage stavlja Zakon o matičnom broju BiH.

Izvor: Agencije