Donatorska konferencija: Za Siriju prikupljeno 11 milijardi dolara

Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak da je na Donatorskoj konferenciji za Siriju prikupljeno više od 10 milijardi dolara.

Osigurano je šest milijardi dolara za 2016. i još pet milijardi dolara do 2020., naveo je on, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Današnje dostignuće nije rešenje krize, još trebamo vidjeti političku tranziciju”, rekao je Cameron novinarima nakon završetka konferencije u Londonu.

“Ali sa današnjim obećanjima…naša poruka ljudima u Siriji i regiji je jasna – stajat ćemo uz vas i podržati vas sve dok bude potrebno”, rekao je britanski premijer.

Najveću je svotu ranije u četvrtak obećala Europska unija – tri milijarde eura pomoći narodu Sirije i susjednim zemljama, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je 2,3 milijarde eura pomoći u iduće tri godine. Ta pomoć uključuje 1,1 milijardu eura u 2016., rekla je Merkel. Britanski premijer David Cameron obećao je “najmanje 1,2 milijarde funta”.

Sjedinjene Države obećale su oko 600 milijuna dolara dodatne pomoći i još 290 milijuna za obrazovanje djece izbjeglica u Jordanu i Libanonu. 

Ban: Nikad toliko novca u jednom danu za jednu krizu

Norveška je obećala 288 milijuna dolara za ovu godinu. Dio pomoći ići će za susjedne zemlje – Jordan, Tursku i Libanon koje su zajedno primile četiri milijuna izbjeglih Sirijaca.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon istaknuo je da međunarodna zajednica nikad nije prikupila toliko novca u samo jednom danu za samo jednu krizu.

Domaćini konferencije bili su britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Solberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah i generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Donatorska konferencija, na kojoj su sudjelovali predstavnici više od 70 država i nevladinih organizacija, imala je za cilj prikupljanje financijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile izbjeglice i migrante.

Od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. ubijeno je više od 260 tisuća ljudi, spas u okolnim zemljama Jordanu, Libiji, Turskoj, Iraku i Egiptu našlo je 4,6 milijuna Sirijaca, u Europu su, po cijenu vlastitog života, stigle stotine tisuća.

Prema procjenama UN-a, oko šest milijuna Sirijaca je interno raseljeno, a ukupno 13,5 milijuna ljudi je ili interno raseljeno ili žive u okolnostima iznimno opasnim po život.

Izvor: Agencije