Donatorska konferencija za pomoć BiH u julu

Bratušek s Bevandom: Premijerka Slovenije posjetit će sjever BiH, najviše pogođeni dio države u nedavnim poplavama (Anadolija)

Procjenjujemo da će se donatorska konferencija za pomoć poplavama pogođenim područjima biti organizirana u prvih desetak dana jula mjeseca, pojasnio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon sastanka sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek, prenosi agencija Anadolija.

Bevanda je na zajedničkoj konferenciji za medije, organiziranoj nakon sastanka, kazao kako je jedan od fokusa posjete razmatranje stanja nakon poplava u BiH. On se zahvalio na brzoj reakciji Slovenije, koja je u prvim danima kataklizme pružila pomoć, slanjem svojih helikoptera i obučenih spasilaca.

„Nemam dovoljno snage da izrazim zahvalnost Sloveniji i Hrvatskoj, ali i našim Oružanim snagama, jer su oni tada dali najveći doprinos da ne bude još više žrtava“, poručio je Bevanda.

On se također zahvalio Sloveniji na inicijativi o organiziranju donatorske konferencije koju je vodila sa grupom država u EU.

„Slovenija je zajedno s Francuskom pokrenula veliku akciju kada je u pitanju donatorska konferencija. Mi 18. juna imamo prezentaciju procjene šteta kao zvaničnog akta koji su radile Evropska komisija, UN i Svjetska banka. Tada će se izaći s procjenom šteta, što je i osnova za sve dalje aktivnosti“, pojasnio je Bevanda.

Dodao je kako će se nakon prezentacije procjene šteta moći djelovati i konkretno razgovarati o iznosima koje će trebati osigurati.

Prvi put u BiH

Slovenska premijerka Bratušek je na početku konferencije za medije čestitala bh. reprezentaciji na utakmici koja je odigrana sinoć na brazilskoj Maracani, te dodala kako joj je ovo prva posjeta BiH.

„Želim da kažem, uzimajući u obzir okolnosti zbog kojih sam u BiH, da ću poduzeti i uraditi sve za dobrobit sviju nas”, pojasnila je Bratušek. Prema njenim riječima, u Sloveniji je, tokom poplava u BiH, vladalo veliko interesiranje građana za pomoć BiH.

„Svjesni smo da su velike potrebe na terenu. Potrebno je usmjeriti pomoć na rekonstrukciju za što će trebati velika finansijska sredstva”, pojasnila je Bratušek.

Kako je kazala, donatorska konferencija će biti organizirana na njenu inicijativu, ali u saradnji Slovenije i Francuske.

„Gospodin Bevanda i ja smo ustanovili da je privredna saradnja između BiH i Slovenije na visokom nivou, te da može biti i bolja. Bit će potreban angažman između BiH i Slovenije. Između Slovenije i BiH nema nikakvih neriješenih pitanja“, pojasnila je slovenska premijerka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za donatorsku konferenciju, Bratušek je kazala da je donatorsku konferenciju predstavila članicama EU za BiH i Srbiju.

„Vjerujem da će biti mnogo više država koje će uz Sloveniju, Francusku i Evropsku komisiju učestvovati na konferenciji“, pojasnila je.

Bevanda je, odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za održavanje donatorske konferencije, kazao da će se 18. juna u Briselu prezentirati rezultati posljedica šteta u BiH te da će donatorska konferencija biti održana u prvoj sedmici u julu.

„Donatorska konferencija u Briselu je ključna konferencija“, pojasnio je Bevanda.

Dvodnevna posjeta

Predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek doputovala je u ponedjeljak poslijepodne u dvodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja agencija Anadolija.

Slovensku premijerku u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda.

Nakon svečanog dočeka održan je sastanak Bevande i Bratušek, a bit će održan i sastanak delegacija BiH i Slovenije.

Slovenska premijerka će se sastati i s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Povod za posjetu je, prije svega, ocjena dosadašnje slovenske pomoći Bosni i Hercegovini te razgovori o daljnjoj pomoći Slovenije u vezi sa saniranjem posljedica katastrofalnih poplava.

U utorak, drugog dana posjete, premijerka Bratušek boravit će na sjeveru BiH te posjetiti Maglaj i Doboj, koji su u poplavama bili najviše pogođeni.

Na terenu će se upoznati s daljnjim potrebama za uspostavljanje normalnog života u ta dva grada.

Izvor: Agencije