Donatorska konferencija o Jemenu – krinka za posrednički rat?

Ujedinjene nacije uspjele su sakupiti 1,1 milijardu dolara od donatora, što je polovina tražene sume (AP)

Analitičari smatraju da je donatorska konferencija o Jemenu, koja je održana u Ženevi na poziv Švicarske i Švedske, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i uz učešće Vlade Jemena i država koje je podržavaju, bila politička u svojim porukama, zaodjenuta humanitarnim ogrtačem.

Nosila je upozorenje legitimnoj vlasti Jemena i Arapskoj koaliciji u slučaju pokretanja vojne operacije za oslobađanje luke Al Hudaydah, koja se nalazi pod kontrolom pobunjene milicije Husa i njihovog saveznika, svrgnutog predsjednika Saleha.      

Mnogi Jemenci traže da se sredstva predviđena za pomoć prebace na Centralnu banku u Adenu kako bi Vlada Jemena mogla isplatiti plaće državnim službenicima u svim regijama države. Građani bi tako mogli prebroditi problem siromaštva, gladi i bijede s kojim se suočavaju.

Smatraju da organizacije UN-a neće uspjeti dostaviti taj novac građanima kojima je neophodan. Naprotiv, većina tih sredstava završit će u rukama prevratničkih milicija. 

Ujedinjene nacije uspjele su sakupiti 1,1 milijardu dolara od donatora, što je polovina sume koju je UN ove godine tražio za “humanitarni plan za 2017. godinu'”.

Novac će biti proslijeđen na račun organizacija UN-a koje se bave humanitarnim radom u Jemenu.  

Politička platforma

Politički istraživač Yassin al-Tamimi smatra da je “konferencija u Ženevi koncipirana tako da se UN-u ponovo vrati mogućnost rješavanja krize i rata u Jemenu nakon što je zadatak ove organizacije u usmjeravanju političkog procesa ušao u slijepu ulicu”.  

Al-Tamimi za Al Jazeeru kaže da je “konferencija u Ženevi bila poput flagrantne političke platforme čiji je cilj usmjeriti pažnju na intervenciju Arapske koalicije koja podržava legitimitet Hadija u Jemenu, te izvršiti snažniji pritisak i dati podršku tome da luka Al Hudaydah i zapadna obala ostanu pod kontrolom milicija pokreta Husi”.    

Smatra da je “sramotno to što se fragmentira uloga Arapske koalicije, koja vojno dominira nad Jemenom, te se ostavljaju otvorena vrata za ucjenjivanje vlasti i Arapske koalicije iz ugla humanitarnog djelovanja”.  

Al-Tamimi je istakao da je “Arapska koalicija najveći finansijer humanitarnih aktivnosti u Jemenu, zbog čega nije bilo potrebe za pokretanjem uzbudljive aukcije u Ženevi. Ovo je bila prilika da se otvore vrata za osuđivanje koalicije više nego za prikupljanje donacija za Jemen”.

Ekonomski istraživač Mohamed al-Jama'i smatra da je “donatorska konferencija jasno otkrila blokadu koju trpi legitimna vlada, a koju nad njom provode pojedine strane u međunarodnoj zajednici. Te strane žele da se posrednički rat nastavi u Jemenu u svoj žestini”.

Kaže kako je sakupljanje polovine sume koju je tražio UN rezultat slabe uloge ove organizacije koju obavlja u Jemenu i neuspjeha da dostavi pomoć onima kojima je ona potrebna, posebno u opkoljenim područjima, preciznije, u Taiz. To ukazuje i na nedovoljno povjerenje međunarodnih donatora u UN te na njegov neuspjeh da okonča krizu koja je nastala zbog vojnog udara na legitimnu vlast u Jemenu.  

Al-Jama'i dodaje da se neuspjeh UN-a jasno pokazuje u njegovoj nesposobnosti da dostavi pomoć opkoljenim gradovima kojima prijeti glad, naročito u provinciji Al Hudaydah, gdje ova organizacija insistira da luka ostane pod kontrolom pučista i upozorava legitimnu vlast da ne smije osloboditi to područje.  

Sigurni putevi

Uprkos katastrofalnoj humanitarnoj situaciji u kojoj žive građani Jemena i njihovoj hitnoj potrebi za humanitarnom pomoći kako bi izbjegli sigurnu glad, milicije Husa i Salehove snage zaplijenile su u protekle dvije godine veliki dio pomoći koja su dostavile organizacije UN-a.  

Vlada Jemena optužuje UN zbog neuspjeha da dopremi humanitarnu pomoć u protekle dvije godine na područja pod opsadom, naročito u grad Taiz.

Posljednji neuspjeh desio se ove sedmice, kada su Husi zaplijenili 200 kamiona s tonama humanitarne i medicinske pomoći. Pomoć je trebala stići u opkoljeni grad Taiz preko luke Al Hudaydah, koju pobornici legitimiteta nastoje osloboditi od kontrole milicija lojalnih Husima i svrgnutom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Jemenski premijer Ahmed Obeid bin Daghr skrenuo je pažnju tokom učešća na konferenciji u Ženevi da je vojni prevrat Husa i Saleha odgovoran za katastrofalnu situaciju u Jemenu. Naglasio je da je to “neupitna istina koja se ne može falsificirati ili izbjeći” uprkos tome što je pojedini odbijaju prihvatiti.

Bin Daghr je rekao: “Taiz je najveći grad u Jemenu, odmah nakon glavnog grada Sana'e, i izložen je kontinuiranim patnjama i granatiranju već dvije godine. Balističke rakete iranske proizvodnje još razaraju jemenske gradove.”

Na kraju je dodao: “Prvi i jedini razlog za sve navedeno jest pokušaj rušenja države, legitimiteta i nacionalnog konsenzusa. Naša nesreća tu započinje i završit će se kad nestane i tih razloga.”

Izvor: Al Jazeera