Donatori obećali ‘veliku’ pomoć Libanu nakon eksplozije

U eksploziji je poginulo najmanje 158 ljudi, ranjeno je 5.000 ljudi, a više od 250.000 izgubilo je svoje domove (EPA)

Svjetske sile dogovorile su na hitnoj donatorskoj konferenciji u nedjelju da će osigurati “veliku” pomoć Bejrutu za oporavak od strašne eksplozije koja je uništila velik dio grada, poručivši da neće iznevjeriti libanski narod.

Eksplozija više od 2.000 tona amonijevog nitrata u bejrutskoj luci u utorak odnijela je najmanje 158 ljudskih života. Liban je i prije toga već bio duboko utonuo u političku i ekonomsku krizu, koju je pandemija korona virusa dodatno pogoršala, prenosi Hina.

Strane zemlje zatražile su transparentnost u korištenju pomoći s obzirom na to da i sam libanski narod smatra da je njegova vlada jako korumpirana. Neke zabrinjava i utjecaj Irana preko šiitskog Hezbollaha.

“Pomoć bi trebala biti pravodobna, dovoljna i u skladu s potrebama libanskog naroda… te izravno isporučena libanskim stanovnicima, s najvećom učinkovitošću i transparentnošću”, navodi se u završnoj izjavi.

U izjavi se ne navodi tačan iznos koji je obećan. Njemačka je ranije objavila da će osigurati 200 miliona eura, dok je Evropska unija obećala dodatnih 30 miliona eura, uz ranije osiguranih 33 miliona.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je posjetio Bejrut u četvrtak, bio je domaćin konferencije održane putem video veze, a u uvodnom je govoru pozvao sudionike da zaborave na svoje nesuglasice i pomognu libanskom narodu.

Međunarodni odgovor trebao bi koordinirati UN u Libanu, kazao je.

Istraga eksplozije

Ponuda svjetskih sila uključuje potporu nepristranoj, vjerodostojnoj i nezavisnoj istrazi eksplozije.

Ogorčenje javnosti zbog eksplozije potaknulo je neke Libance da pozovu na ustanak da se svrgne vladu.

“Naša uloga je da budemo uz njih”, rekao je Macron iz svojeg ljetnikovca na Azurnoj obali.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je na konferenciji da je SAD spreman i dalje pružati pomoć Libancima, objavila je Bijela kuća.

“Predsjednik je pozvao na mir u Libanu i priznao legitimne pozive mirnih demonstranata na transparentnost, reforme i odgovornost”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Eksplozija je razorila cijele gradske četvrti, uništivši domove više od 250.000 ljudi, mnoga poduzeća i važne silose žita.

Obnova Bejruta

Obnova Bejruta vjerojatno će stajati milijarde dolara. Ekonomisti predviđaju da bi mogla izbrisati 25 posto BDP-a zemlje.

Unatoč izrazima sućuti i ponudama hitne humanitarne pomoći u obliku spasilačkih ekipa i medicinske opreme, obećana finansijska pomoć za sada je oskudna.

Pregovori libanske vlade i MMF-a o nemogućnosti otplate duga u zastoju su zbog izostanka reformi.

U izjavi se navodi da su partneri Libana spremni pomoći ekonomskom oporavku zemlje u dužem roku ako njezini čelnici budu doista predani provedbi promjena koje njihov narod očekuje.

Mnogi Libanci ističu da je eksplozija dokaz nemara korumpirane političke elite.

Eksplozija je izazvala velike proteste u subotu i nedjelju u Bejrutu na kojima je bilo nasilja.

Izvor: Agencije