Oglasi

Donald Trump pomilovao Roda Blagojevicha

Osam godina u zatvoru je dug period, ne poznajem ga, ali izgleda kao veoma fina osoba, rekao je Trump.
Rod Blagojevich je 2011. osuđen na 14 godina zatvoraEPA - Arhiva

Američki predsjednik Donald Trump oprostio je daljnje služenje 14-godišnje zatvorske kazne bivšem demokratskom guverneru savezne države Illiniois Rodu Blagojevichu, javio je reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

"Da, mi smo preinačili kaznu Rodu Blagojevichu", izjavio je Trump.

"Odslužio je osam godina u zatvoru, što je dug period. Ne znam ga, ali izgleda kao veoma fina osoba", izjavio je američki predsjednik.

Milorad Rod Blagojevich je rođen u Chicagu.

Njegov otac Radislav je, prema biografiji njegovog sina, bivši četnik, koji je emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1947. godine.

Otac iz Srbije, majka iz Gacka

Rođen je u jednom selu u okolici Kragujevca u Srbiji. Majka Roda Blagojevicha se zvala Mila Govedarica i rođena je u Gacku, u Bosni i Hercegovini, javlja Puljić.

Blagojevich je demokratski političar i bivši guverner savezne države Illinois. Drugi je Amerikanac srpskog porijekla koji je izabran za guvernera jedne savezne države. Prvi je bio George Voinovich iz Ohija.

Bivši guverner Blagojevich je osuđen za korupciju, odnosno, prodaju senatorskog mjesta koje je ostalo upražnjeno nakon što je Barack Obama postao predsjednik.

Blagojevich je 2009. godine opozvan, jednoglasno uklonjen iz ureda guvernera te mu je zabranjeno da se bavi politikom.

Godine 2011. osuđen je na 14 godina zatvora.

Trump je još 2018. sugerisao da razmatra zamjenu kazne za Blagojevicha, koji je zatim podnio dokumentaciju zahtijevajući njenu izmjenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.