Oglasi

Donald Trump nominirao Jeromea Powella za čelnika FED-a

Novi guverner će vjerovatno biti doživljen kao manje rizičan izbor dok ekonomija pokazuje solidan rast, a berze se bliže rekordima.
Donald Trump, Jerome PowellHerome Powell smatra da slaba inflacija opravdava nastavak opreznog pristupa podizanju kamatnih stopaEPA

Američki predsjednik Donald Trump nominirao je Jeromea Powella za čelnika američke središnje banke FED, a taj će umjereni republikanac, pravnik i bivši bankar na dužnosti zamijeniti Janet Yellen, kad joj istekne mandat u veljači 2018. godine.

Powell (64), koga je bivši predsjednik Barack Obama 2012. godine imenovao u odbor FED-a, bio je jedan od pet mogućih kandidata za tu dužnost, a Trump je izabrao njega.

Među kandidatima je bila i sadašnja čelnica FED-a Yellen, zatim ekonomist John Taylor sa Sveučilišta u Stanfordu, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Trumpa Gary Cohn i bivši guverner FED-a Kevin Warsh.

'Snažan, odlučan, inteligentan'

U objavi u Bijeloj kući Trump je nazvao Powella snažnim, predanim i pametnim čelnikom.

"On je snažan, odlučan, inteligentan", rekao je Trump, kako prenosi Hina.

"Dokazao je da je graditelj konsenzusa za monetarnu i financijsku politiku u koju vjeruje... i ja sam uvjeren da Jay ima mudrost i osobine čelnika za vođenje našeg gospodarstva", rekao je Trump.

Njegov je izbor jedna od najvažnijih odluka iz područja ekonomije u mandatu Donalda Trumpa.

Odluka omogućuje Trumpu da izabere novoga šefa FED-a istodobno nastavljajući dosadašnju politiku središnje banke, koja je držala stabilnim gospodarstvo i tržišta.

Berze na rekordnim visinama

Powell, odvjetnik i bivši investicijski bankar, podržao je opći smjer monetarne politike Janet Yellen i posljednjih godina dijelio njezinu zabrinutost da slaba inflacija opravdava nastavak opreznog pristupa podizanju kamatnih stopa.

Powella će se vjerojatno doživjeti kao manje rizičan izbor dok gospodarstvo pokazuje solidan rast, a američke burze bliže se rekordnim visinama.

FED je podizao kamatne stope dvaput ove godine i očekuje se da će to ponovno učiniti sljedećeg mjeseca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.