Donald Trump napada američke gradove

New York City jedan je od tri grada koji su dopustili trajno nasilje i uništavanje imovine, tvrdi Ministarstvo pravosuđa (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa proglasilo je New York, Seattle i Portland gradovima s “anarhističkom jurisdikcijom”.

Do ove objave došlo je nakon što je predsjednik Donald Trump početkom mjeseca zaprijetio da će ukinuti federalno finansiranje tih gradova, javlja Ivica Puljić, dopisnik Al JAzeere iz Washingtona.

New York City jedan je od tri grada koji su “dopustili trajno nasilje i uništavanje imovine te su odbili poduzeti razumne mjere za suzbijanje kriminalnih radnji”, što je dovelo do njegovog proglašenja “anarhističkom jurisdikcijom”, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Ovaj potez ima potencijalne financijske posljedice.

‘Ugroženo’ sedam milijardi dolara

Trump je objavio 2. rujna dopis u kojem je Ministastvo pravosuđa odredilo gradske uprave koje, prema njegovom mišljenju, nisu primjenjivale zakon na odgovarajući način.

Određeni gradovi mogli bi zbog toga izgubiti novac koji redovno dobivaju iz saveznog proračuna.

Trumpova naredba daje direktoru Ureda za upravljanje i proračun 30 dana da izda smjernice saveznim agencijama o ograničavanju  potpore za gradove s popisa Ministarstva pravosuđa.

Takve potpore čine ogroman dio godišnjeg proračuna New Yorka – više od sedam milijardi dolara samo u fiskalnoj 2021. godini, ili 7,5 posto od gradskog predviđenog ukupnog prihoda.

Opravdavajući svoju odluku, Ministarstvo pravosuđa je citiralo sve veće nasilje u New Yorku, smanjenje proračuna za policijske snage u gradu i odluke raznih okružnih odvjetnika da ne procesuiraju optužbe povezane s prosvjedima ranije ovog ljeta.

“Ne možemo dopustiti da se federalni porezni dolari rasipaju kad sigurnost građana visi o koncu. Nadam se da će gradovi koje je danas identificiralo Ministarstvo pravosuđa preokrenuti smjer i postati ozbiljni u obavljanju osnovne funkcije vlade i započeti zaštitu vlastitih građana”, rekao je državni odvjetnik William Barr u izjavi.

‘Predsjednik je, u osnovi, nasilnik’

I grad New york i savezna država New York zaprijetili su da će tužiti federalnu vladu zbog moguće klasifikacije Ministarstvo pravosuđa.

“Vjerujem da je predsjednik u osnovi nasilnik, što sam već više puta rekao, i jako ga dobro poznajem. To u New Yorku ne uspijeva, jer ne možete maltretirati Njujorčane”, rekao je guverner Andrew Cuomo ranije ovog mjeseca, kao odgovor na Trumpov dopis.

Osim New Yorka, istom odlukom pogođeni su Portland, Oregon, Seattle i Washington.

Izvor: Al Jazeera