Donald Trump: Iran je napao tankere

Dva tankera pretrpjela su napade u Omanskom zaljevu 13. juna (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump u petak je nazvao Iran “terorističkom zemljom”, rekavši da su iransku odgovornost za napade u Omanskom zaljevu u četvrtak “izložile” Sjedinjene Američke Države.

“Iran je to učinio”, izjavio je on za američke medije, govoreći o napadima na dva tankera u četvrtak.

Pozvao se na snimak koji, navodno, prikazuje iranski brod kako se približava jednom od tankera kako bi uklonio ono što američka vojska tvrdi da je neeksplodirana mina.

Teheran je negirao bilo kakvu ulogu u napadu.

Trump nije naveo nikakve potencijalne američke odgovore, rekavši da je SAD za “veoma stroge u uvođenju sankcija” Iranu.

‘Neosnovane’ tvrdnje Amerikanaca

“Njima je veoma oštro poručeno da želimo njihov povratak za pregovarački sto”, izjavio je američki predsjednik, prenosi Associated Press.

Tvrdnje Amerikanaca da su za napade krivi Iranci izazvale su žestoke reakcije iz Teherana.

Iranske vlasti nazvale su te tvrdnje “neosnovanima”, a Washington optužile za “diplomatsku sabotažu”.

“To što je SAD hitro iskoristio priliku da iznese navode protiv Irana bez ikakvih naznaka konkretnih ili posrednih dokaza jasno pokazuje da su prešli na plan B – diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Irana”, naveo je na Twitteru šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova također je izdalo saopćenje, u kojem je tvrdnja državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea ocijenjena “neosnovanom”.

“Optužiti Iran za sumnjive nesreće u kojima su žrtve tankeri očito je najlakše Pompeu i drugim američkim zvaničnicima”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva Abbas Mousavi.

‘Branit ćemo američke interese’

Naveo je da je Iran “odgovoran za očuvanje sigurnosti u Hormuskom moreuzu” i da je pritekao “u pomoć” brodovima u nevolji i “spasio” njihove posade.

Pompeo je u četvrtak rekao da vlada SAD-a “ocjenjuje da je Iran odgovoran za napade u Omanskom zaljevu” i optužio Teheran da želi spriječiti prolazak nafte kroz Hormuski moreuz i poremetiti svjetsko tržište nafte.

Američka vojska saopćila je da je uputila razarač Mason na mjesto napada na dva tankera.

U saopćenju američkog Centralnog zapovjedništva navodi se da Washington nije zainteresiran da se angažira u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese.

Izvor: Agencije