Donacija Katara Sudanu za arheologiju

Ova donacija je najveći iznos koji je Sudan dobio za istraživanje antikviteta (Gordontour / Flickr)

Sudan, afrička država koja obiluje slabo eksploatiranim arheološkim nalazištima, dobio je iznenadnu pomoć vrijednu 135 miliona dolara iz Katara, objavio je u nedjelju sudanski zvaničnik.

Tim će se novcem finansirati 29 projekata, među kojima je obnova drevnih ostataka, izgradnja muzeja i proučavanje jezika drevne civilizacije Meroe, rekao je Salahedin Ahmed, koordinator programa.

Sredstvima će se tokom pet godina finansirati i rad nekoliko arheoloških misija koje strani stručnjaci provode u Sudanu.

Neistražene piramide

“To je najveći iznos koji je u historiji Sudan dobio za istraživanje antikviteta”, rekao je Ahmed, koji vjeruje da će sredstva omogućiti i početak arheološkog turizma u njegovoj domovini.

Na području Sudana, sjeverno od Kartuma, niz je slabo istraženih piramida koje dimenzijama daleko odudaraju od piramida faraonskog Egipta, koji je tom sudanskom regijom vladao nekih 500 godina, sve do 1000. godine prije Hrista.

Dva su sudanska nalazišta upisana na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine: Jebel Barkal i nekropole u okolini, kao i drugi ostaci civilizacije Napatan/Meroe, koja je naslijedila faraonsku eru.

Na popisu su i male piramide kod mjesta Meroe i obližnjih nalazišta te piramide na lokacijama Naqa i Moussawarat.

Prva iskopavanja u Sudanu počela su prije stotinu godina, mnogo kasnije nego u Egiptu i Grčkoj. Zahvaljujući katarskoj donaciji, u radu će učestvovati stručnjaci iz Francuske, Poljske, Njemačke i drugih zemalja.

Izvor: Agencije