Domljan: Povećati porez na potrošnju

Profesor ekonomije iz Sarajeva Vjekoslav Domljan, prilikom gostovanja u emisiji Al Jazeera Business, istakao je kako je potrebno povećati porez na potrošnju te porez na imovinu kako bi se podstakao oporavak od krize.

“Svi rashodi trenutno idu ka dole. Treba smanjiti javnu potrošnju, osim u onim dijelovima koji se odnose na ulaganja i istraživanja, te povećati davanja u javne investicije”, smatra Domljan.

Tokom gostovanja, on se osvrnuo i na činjenicu kako su najjače ekonomije svijeta i institucije pričale kako treba štedjeti, a sada okreću ploču i govore kako treba trošiti i investirati.

Čak u Evropskoj uniji (EU) sada se spominje pokretanje nove industrijske revolucije.

“Treba imati u vidu da se većina međunarodne trgovine odnosi na robe, tačnije četiri petine je roba, a ostatak su usluge. Kako bi se globalni ekonomski točak okretao, potrebno je trošiti, štedjeti i investirati, bez jednog od ovih faktora to se ne može dešavati”, rekao je.

Domljan je istakao kako zemlje regije do sada nisu dovoljno štedjele te da, kada se detaljnije pogleda situacija, privatni sektor više štedi nego javni sektor.

“Normalno je da se na štednju odvaja između četvrtine i trećine prihoda, no ovdje se to manje radi. Pojedine države štede između 20 i 25 posto, dok neke, poput Grčke ili Crne Gore, ostavljaju na stranu manje od pet procenata, što je nedovoljno.”

Izvor: Al Jazeera