Domaćin Igara, najveće gradilište u Rusiji

Godinu dana prije početka Zimskih olimpijskih igara, grad Soči je najveće gradilište u Rusiji.

Ubrzano se radi na gradnji saobraćajne, sportske i smještajne infrastrukture.

Po dolasku u Soči, na obali Crnog mora, dočekat će vas novi aerodromi. Međutim, trenutno ne postoji mjesto gdje biste se sakrili od buke građevinskih radova. Mješalice za beton i bušilice uveliko nadjačavaju šum morskih valova.

Za Rusiju i njene političare Olimpijske igre u Sočiju više su od sportskog događaja.

Predsjednik Vladimir Putin, najveći zagovornik Igara, ističe da se u Sočiju brani ponos zemlje i obilježava ekonomski prosperitet Rusije.

“Dolazim ovdje od tri do četiri puta dnevno i ne mogu se prestati diviti građevini koju smo napravili. Ovo je rezultat timskog rada. Ponosan sam, jer smo u kratkom periodu i uprkos svim teškoćama sagradili prelijepu dvoranu”, kaže Murat Ahmedijev, jedan od građevinskih nadzornika na objektu Boljšoj ledena palata.

Izgradnja Olimpijskog stadiona

I dok traju radovi, u ovom trenutku teško je zamisliti idilu koja se očekuje za godinu dana. Domaćini su uvjereni da će sve biti spremno do početka Igara. Ove godine planirana su 22 sportska događaja koji će biti test u izgrađenoj infrastrukturi.

Svih pet dvorana za sportove u zatvorenom već je izgrađeno. Jedini nedovršen sportski objekat je Olimpijski stadion, na kojem će se održati ceremonije otvaranja i zatvaranja igara.

Završene su staze i objekti, ali putevi koji vode do njih još se rade, kao i naselje za sportiste.

“Kako smo i planirali, sagradili smo sportsku infrastrukturu na vrijeme sa predviđenim budžetom. Sada testiramo ono što smo napravili. Organiziramo utrke na visokom nivou, poput svjetskog kupa i druge slične tome, želimo dokazati naš globalni utjecaj”, kaže šef Organizacionog komiteta Igara Dmitrij Černišenko.

Očekuje se da će troškovi igara u Sočiju iznositi 12,5 milijardi eura, a igre počinju 7. februara 2014.godine.

Izvor: Al Jazeera