Dom naroda Federacije BiH raspravlja o nabavci spornih respiratora

Tužilaštvo je saopćilo da nabavljeni respiratori ne odgovaraju za upotrebu u intenzivnog njezi (Fena)

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će razmatrati izvještaj Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci medicinskih respiratora iz Kine.

Ova nabavka izazvala je dosta polemike u Bosni i Hercegovini, nakon što je mediji objavili da je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) za nabavku 100 respiratora, plaćenih 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura) angažirala firmu koja se do tada bavila uzgojem malina i proizvodnjom delikatesa od malina.

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH također je ranije razmatrala ovu spornu nabavku, kada je predsjednik te komisije Damir Mašić optužio da FUCZ nije dostavio sve tražene podatke tom tijelu. 

Predstavnički dom federalnog parlamenta kao i Dom naroda su nadređeni i Vladi Federacije BiH i drugim vladinim tijelima.

Tužilaštvo vodi istragu

Federalni premijer Fadil Novalić i suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić negiraju bilo kakve nepravilnost u vezi sa nabavkom spornih respiratora, no Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o ovom slučaju. 

Sve trojica su kratko bili privedeni, nakon čega je Sud Bosne i Hercegovine odobrio da se brane sa slobode.

Oni se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj i da je firma “Srebrena malina” dobila ovaj posao uprkos tome što nije imala reference za to, dok drugim firmama nije omogućeno da se ravnopravno natječu za ovu vrijednu nabavku.

Tužilaštvo je naknadno saopćilo da nabavljeni respiratori ne odgovaraju za upotrebu u intenzivnog njezi.

Izvor: Al Jazeera i agencije