Oglasi

Dokumentarni film Uspomene 677

Film govori o novim generacijama u BiH koje pokušavaju pronaći način da žive zajedno za drukčije, mirno sutra.

Produkcija: Pinch media – www.pinch-media.com

Ko-prod: Post Conflict Research Center (PCRC) & Unstoppable Entertainment

O filmu

USPOMENE 677, tri tinejdžera, tri života, tri nacionalnosti, 15 godina kasnije, Bosna nastavlja živjeti. Nove generacije često, za razliku od njihovih roditelja, očajno pokušavaju pronaći način da žive zajedno za drukčije, mirno sutra. USPOMENE 677 gledaocima pokazuje disfunkcionalnost koja je rezultat rata koji je zadesio Bosnu 1990-ih i, kroz životne borbe likova u filmu, otkriva turobnu stvarnost današnjice koja se prečesto zaboravlja ili ignoriše. USPOMENE 677 je priča našeg doba ali je vrijeme za pričanje kratko.

O kompaniji Pinch Media

Pinch Media je mlada produkcijska kuća sa sjedištem u Londonu, koju su osnovali režiser Mirko Pincelli i producent Enrico Tessarini i koja se fokusira na dugometražne filmove i dokumentarce i ima snažno online djelovanje.

Prvo su producirali tri sezone nagrađivane online drame „Sofia's diary“ („Sofijin dnevnik“) za Sony TV Europe i beActive. Serija „Sofijin dnevnik“ je nominirana za Broadcast Digital nagrade i oborila je sve rekorde gledanosti sa više od pet miliona pregleda u prvoj sedmici nakon što je emitovana 2008. godine.

Uspomene 677 - 19.11. na Al Jazeeri

Njihov naredni projekat je bio serija kratkih dokumentaraca za Holocaust Memorial Day Trust. Svoj prvi dugometražni film „The Knot“ („Čvor“) producirali su 2011. godine, u kom se pojavljuju dobitnik BAFTA nagrade, glumac/režiser Noelom Clarkom i holivudske zvijezde Mena Suvari, Talulah Riley i Matthew McNulty.

Uspomene 677 je njihov prvi dugometražni dokumentarni film, odabran za Raindance 2011. i nominiran za nagradu.

Trenutno su u fazi postprodukcije svog drugog dugometražnog dokumentarca „My Words and I“ („Moje riječi i ja“), koji je sniman u Italiji krajem 2011. godine.

Za 2012. razvijaju svoju prvu seriju dokumentaraca za međunarodnu publiku i rade na scenariju za igrani film s nazivom „The Habit of Beauty“ („Navika ljepote“), koji bi trebalo da počnu snimati krajem iste godine.

O Centru za postkonfliktna istraživanja

Misija Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) je da kultiviše atmosferu pogodnu za održivi mir i da olakša ponovno uspostavljanje odnosa među grupama koje žive u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Balkanu, koristeći kreativne multimedijalne projekte i programe koji pomažu izgradnju tolerancije, moralne hrabrosti, međusobnog razumijevanja i pozitivne promjene.

PCRC se u svom radu fokusira na korištenje kreativnih multimedijalnih metoda kako bi prikazao bosanske priče iz prošlosti i sadašnjosti. Organizacija ima iskustva sa produkcijom dokumentaraca i fotografskim izložbama.

Producirali su nekoliko dokumentaraca, uključujući Unprotected („Nezaštićeni“) i Ordinary Heroes („Obični heroji“).

Osnivač i izvršni direktor PCRC-a je Velma Šarić, koja je bila bosanski terenski producent za epizode “I Came to Testify” („Došla sam da svjedočim“) i “War Redifined” („Redefinisanje rata“) PBS-ove serije Women, War & Peace („Žene, rat i mir“).

Organizacija nastavlja raditi sa fotografima, novinarima i režiserima iz cijelog svijeta na raznim projektima koji se odnose na izgradnju mira, tranzicijske pravde i ljudskih prava. Neki od fotografa s kojima smo sarađivali su i  Paul Lowe, Velija Hasanbegović, Taryn Simon, and Elizabeth D. Herman. Značajni režiseri su Abigail Disney, Mirko Pincelli and Angelina Jolie.

Kako biste više saznali o radu PCRC-a, posjetite našu web-stranicu www.p-crc.org.

O produkcijskom timu

Mirko Pincelli, Režiser / Direktor fotografije

Mirko Pincelli je fotoreporter i režiser. Razvio je izuzetno ličan stil, istražujući reportažnu fotografiju i dokumentarce koje vode likovi. Mirko je s počastima završio BA studij fotografije na University of East London i četiri godine je radio u marketingu i modnoj fotografiji, a potom je osnovao svoju kompaniju Pinch Media.


Mirko Pincelli

U posljednjih nekoliko godina, Mirko se fokusirao na dokumentarce koje vode likovi i kratke drame, kao i na misije fotoreportera u bivšim ratnim zonama, uključujući i Bosnu. U skorije vrijeme, snimio je seriju kratkih dokumentaraca sa kompanijom Independent Production za Dan sjećanja na holokaust. Snimio je i intervju koji je Guardian objavio  sa dvojicom heroja genocida u Ruandi.

Uspomene 677, njegov prvi dugometražni dokumentarac, proizašao iz jednog od ranih fotoreporterskih zadataka, odabran je za Raindance film festival 2011., gdje je nominiran za nagradu „Najbolji niskobudžetni film“. Trenutno radi na završavanju svog drugog dugometražnog dokumentarca „My words and I“ („Moje riječi i ja“) o posebnoj školi u Italiji koja pokušava izliječiti mucanje. „The Habit of Beauty“ („Navika ljepote“) je prvi igrani film koji on režira.

Velma Šarić, Producent

Osnivač i izvršni direktor Centra za postkonfliktna istraživanja (PCRC) Velma Šarić ima veliko akademsko i profesionalno iskustvo u oblastima sociologije, studija genocida, međunarodnog prava i ratnih zločina. Završila je političke nauke na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je završila i magistarski studij iz sociologije.


Velma Šarić

Velma je profesionalni novinar za Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR) i bila je odgovorna za izvještavanje o ratnim zločinima za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN). Radila je i kao istraživač na brojnim projektima, publikacijama i filmovima o ratu u Bosni 1992-1995.

Planirala je i implementirala nekoliko uspješnih međunarodnih ljetnih škola, konferencija i radionica u Sarajevu na teme genocida, pravde, izgradnje mira i pomirenja. Velma Šarić je radila i kao bosanski producent za “I Came to Testify” i “War Redefined” iz PBS-ovog TV serijala „Women, War and Peace” („Žene, rat i mir”). Nedavno je radila kao koordinator tri UN-ove radionice o strategijama za prevenciju genocida u Bosni i bivšoj Jugoslaviji.  Usto, radi kao projekt menadžer za WARM  fondaciju Sarajevo.

Enrico Tessarin, Producent

Enrico Tessarin je završio Školu filma u Londonu (London Film School) i ima deset godina iskustva u radu na dokumentarcima, muzičkim spotovima, reklamama i kratkim filmovima. Enrico je 2006. godine odabran za trening sa Evropskim audiovizuelnim poduzetnicima (European Audiovisual Entrepreneurs – EAVE), a 2007. je radio kao jedan od šest producenata na filmu „Passport“ (Pasoš).


Enrico Tessarin

Od rane 2007. godine, radio je na „Sofijinom dnevniku“, prvoj interaktivnoj web-seriji za Sony Television Europe, koju je Channel 5 uspješno prebacio na televiziju na novom digitalnom kanalu Fiver. Enrico je upravo završio „The Knot“ („Čvor“), svoju prvu igranu produkciju i razvija još dva igrana filma. Godine 2010. Bio je jedan od pet producenata koji su odabrani za program obuke u „Guiding Lights“ koje vodi UKFC i Skillset.

Proveo je godinu dana pod mentorstvom Allana Nibloa, suosnivača kompanije Vertigo Films (Streetdance 3D, Monsters i Oskarom nagrađeni dokumentarac „The Cove“ – „Uvala“). „The Habit of Beauty“ („Navika ljepote“) je prvi igrani film na kom radi kao pisac.

Dokumentarni film Uspomene 677 emitovat će se u sklopu Regioskopa na programu Al Jazeere Balkans u utorak 19. novembra u 19:05.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.