Dokumentarni film ‘IKEA for YU’ na Al Jazeeri Balkans

Marija (33) odrasla je u porodici koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njena porodica srpskog porijekla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj, uprkos pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski identitet bio im je najbliži. Oduvijek je smatrala da su njihovi porodični ideali ujedno i njeni vlastiti dok joj život nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu porodicu, počela je propitkivati svoje pa tako i porodične vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svog sina (5).

Putujući porodičnom prošlošću, Marija se odlučuje za “novi početak” u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom… u Švedskoj.

Ovaj film priča je o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvatanju vlastitog sistema vrijednosti, ali i o tome kako do njega doći u stabilnoj i brižnoj porodici.

Redateljice

Marija Ratković Vidaković

Marija Ratković Vidaković rođena je 1985. u Karlovcu. Završila je BA studij filmske, TV i pozorišne produkcije, kao i MA studij produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Apsolventica je njemačkog i španskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a aktivno se služi i švedskim jezikom.

Marija ima više od 10 godina iskustva u festivalskom i event-menadžmentu, ali i u različitim granama filmske industrije, posebno produkciji, distribuciji i radu s mladim filmašima. Uz iskustvo rada na većini najvažnijih hrvatskih filmskih festivala (Zagreb Film Festival, Animafest Zagreb, ZagrebDox, Motovun Film Festival…) od 2012. do 2017. bila je zaposlena u Hrvatskom filmskom savezu, prvo kao voditeljica festivalskih programa, a posljednje dvije godine obavljala je funkciju tajnice HFS-a.

Jedna je od pokretačica i dugogodišnja direktorica Four River Film Festivala (međunarodnog festivala srednjoškolskog filma u Karlovcu) i Karlovačkog riječnog kina, odnosno kina na luft madracima. Općenito, sve do odlaska iz Hrvatske, kao članica Kinokluba Karlovac, bila je aktivna učesnica karlovačke kulturne politike.

Od kraja 2017. Marija živi i radi u Švedskoj. „IKEA for YU“ njen je prvi film.

Dinka Radonić

Dinka Radonić rođena je 1984. Filmsko i televizijsko snimanje diplomirala je 2009. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je i snimateljica brojnih kratkih (igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih), a asistentica je direktora fotografije i na nekolicini dugometražnih. 

Godinama snima hronike brojnih hrvatskih filmskih festivala (ZagrebDox, Zagreb Film Festival, Dani hrvatskog filma, Animafest Zagreb…), ali i promotivne i videospotove te povremeno prihvata i fotografske angažmane. Ima iskustva i u radu na televiziji (snima, montira i režira kratke televizijske projekte) – dugogodišnja je vanjska saradnica na HRT-u.

Involvirana je i u edukativni segment filmske umjetnosti te na taj način svoje znanje prenosi studentima, djeci i mladima, ali i svim zainteresovanim filmskim entuzijastima: predaje na Školi dokumentarnog filma i Filmskoj početnici u organizaciji udruženja Restart, a stalna je saradnica i u Školi medijske kulture te ostalim sličnim projektima u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.


Scenarij i režija: Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić

Direktorica fotografije: Dinka Radonić

Montaža: Damir Čučić

Producentice: Vera Robić Škarica i Marija Ratković Vidaković (Hrvatski filmski savez)

Koproducenti: Johan Bodin i Mikael Rosenberg (Wizworks Studios AB, Švedska)

U filmu učestvovali: Marija Ratković Vidaković, Slobodanka Rakas Ratković, Miran Ratković, Miroslav Ratković, Igor Vidaković i Mikula Ratković Vidaković

Asistent montaže: Daniel Pejić

Izvršna producentica: Barbara Jukopila

Tonski snimatelj: Siniša Krneta

Druga kamera: Marija Ratković Vidaković

Oblikovanje zvuka i slike: Johan Bodin i Mikael Rosenberg

Autor tematske pjesme: Siniša Krneta

Savjetnik u radu na scenariju: Damir Čučić

Novinari istraživači: Nikica Klobučar, Boban Stefanović i Zoran Šmid

Asistent u produkciji: Mislav Vinković

Izvršna producentica u fazi razvoja scenarija: Isa Živanović

Tonski snimatelji u fazi razvoja scenarija: Nikola Janković i Vlada Maksimović

Tonski snimatelj u postprodukciji: Christian Rosenberg

Prevod i titlovanje: Ministarstvo titlova

Dokumentarni film “IKEA for YU” možete pogledati u programu Al Jazeere (U srcu festivala) u petak 16.08.2019. u 23:05 i na web-platformama AJB.

Izvor: Al Jazeera