Oglasi

Dokumentarni film 'Dvije škole' na Al Jazeeri Balkans

Film Srđana Šarenca u koprodukciji Al Jazeere Balkans prati priče učenika dvije škole u zgradi nekadašnje Travničke gimnazije koji bi se tek trebali upoznati.

Regioskop: Dvije škole

Hrvatski i bosanskohercegovački nogometni trener Ćiro Blažević, ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić i vođa ustaškog pokreta Ante Pavelić samo su neke od poznatih ličnosti koje su pohađale slavnu Travničku gimnaziju, odnosno prijeratni Srednjoškolski centar "Antun Mavrak".

Danas, 22 godine nakon rata u Bosni i Hercegovini, zgrada je podijeljena i predstavlja primjer nefunkcionisanja obrazovanja – u desnom je dijelu Katolički školski centar "Petar Barbarić", gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, a u lijevom je Mješovita srednja škola "Travnik", koja nastavu izvodi prema bosanskom planu i programu.

Jedino što povezuje te dvije škole jest malonogometni turnir. Dokumentarni film Dvije škole, u koprodukciji Al Jazeere Balkans, prati priče kapitena dva nogometna tima tokom priprema za božićni nogometni turnir, na kojem bi se učenici dvije škole smještene u istoj zgradi napokon trebali upoznati.

Nagrađivani film

Režiser filma Srđan Šarenac nagrađen je za najbolji scenarij za film Dvije škole na Filmskom festivalu u Trsatu. Dobitnik je i nagrade za najbolji dokumentarni film u selekciji "Ex-YU u fokusu" Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu.

Film je prikazivan na festivalima u regiji i Evropi.

Šarenac je režiser, producent i scenarist s više od 15 godina iskustva na dugometražnim dokumentarnim i kratkometražnim igranim filmovima, televizijskim serijama i reklamama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Francuskoj.

Šarenac je koproducent, režiser i scenarist filma Selo bez žena, sufinansiranog sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), koji je prikazan na 80 filmskih festivala, gdje je osvojio 14 nagrada, među kojima i godišnju nagradu "Ivica Matić" za najbolji bosanskohercegovački film 2010., te nagradu SCAM – Udruženja francuskih filmskih režisera.

Bio je član žirija za izbor bosanskohercegovačkog predstavnika za nagradu Oscar 2013, kao i član žirija Sarajevo Film Festivala, Tuzla Film Festivala, Parnu Film Festivala, Estonia Film Festivala i hrvatskog Liburnia Film Festivala.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.