Dokumentarni film “Aleksandar pred konzulatom” na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film “Aleksandar pred konzulatom” govori o mladom čovjeku koji se odlučio na borbu protiv postojećeg stanja u BiH, živeći u okruženju beznađa, nezaposlenosti, neimaštine, sveopćeg nezadovoljstva, političkih kriza i sve većeg odlaska njegove generacije iz zemlje u kojoj su rođeni, Aleksandar je odlučio da progovori.

Pred konzulatom Slovenije u Banjoj Luci proveo je 21 dan, gdje svaki dan redovi mladih čekaju na vize. Svojim transparentima želio je pokazati da smisao borbe, ali i života u BiH postoji. Tražio je od vlasti da se ovom problemu konačno posvete na odgovarajući način.

Neki od njegovih napisa na transparentima su: “Samo nek’ se ne puca”, “Ćuti, čut će te neko”, “Evakuacija, a ne emigracija”, “Na mladima nezaposlenost ostaje”

Borba pojedinca protiv sistema

Film “Aleksandar pred konzulatom” govori i o borbi pojedinca protiv sistema. O borbi protiv zla zvanog politička propaganda, nametanju sukoba i nacionalizma. Film ima za cilj, prije svega, da gledaoce navede na razmišljanje da nije sve izgubljeno i probudi svijest da se za zemlju u kojoj su rođeni vrijedi boriti.

Film je produkcijski rad “Centra za razvoj medija i analize”, u čijem sastavu djeluje online magazin Žurnal, poznat po svom TV serijalu “Afera”, dokumentarnih filmova o korupciji u BiH. Svi radovi dostupni su na YouTube kanalu.

Davor Obrdalj

Filmovi “Vladar iz podzemlja” i “Terma” su dobitnici nagrade EU-a za istraživačko novinarstvo. 

Davor Obrdalj, novinar online magazina Žurnal, autor je dokumentarnog filma “Aleksandar pred konzulatom”. Obrdalj je i jedan od autora dokumentarnog filma “Vladar iz podzemlja” koji je 2017. godine bio dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo. Osim toga, autor je i dokumentarnog filma “Pandorina kutija”.