Dokumentarac o pedofiliji poljskih svećenika potresa Poljsku

Trenutno u Poljskoj ne postoji druga tema osim dokumentarnog filma 'Samo nemoj nikome reći' (EPA)

Dovoljno je bilo pet dana projekcije moćnog dokumentarca da bi se poljuljala stvarnost u poljskom društvu, bez obzira što je ono politički snažno podijeljeno.

Dokumentalni film „Samo nemoj nikome reći” braće Marka i Tomaša Sekielskih pomera sve granice u poljskom društvu koje su dosad delovale nedodirljive.

Kako nijedna televizija nije pristala da publikuje priču žrtava seksualnog zlostavljanja u Poljskoj od strane katoličkih svećenika, Sekielski je svoj dvosatni dokumentarac publikovao putem Youtube kanala, a za samo nekoliko dana on je imao 17 miliona pregleda. Trenutno u Poljskoj ne postoji druga tema osim „Samo nemoj nikome reći”.

„Osećaj je neverovatan, zbog toga se, verujem, i prave dokumentalni filmovi, da bi ih ljudi gledali i da bi u njima nešto ostalo za razmišljanje”, rekao je Tomaš Sekielski, reditelj za Al Jazeeru.

Sekielski je radove na filmu počeo pre godinu i po, te, kako nije imao podršku domaćih medija, odlučio je da svoju ideju finansira putem jedne „crowdfunding” platforme, snimanje je počeo sa nepotpunim budžetom, no s vremenom kako se priča razvijala, našle su se i pare, sve voljom poljskih internauta.

‘Vi ste masturbirali mojim rukama’

„Nisam uspeo ama baš nikog (u poljskim medijima) da ubedim da finansira ovu priču. Onda sam odlučio da se obratim poljskim internautima. Izgleda da ovaj sistem radi. Mislim da je ovo i poruka za medije, koje vole teme koje brzo donose efekt, da se ne boje teških tema”, poručio je Sekielski.

Tema filma je uglavnom suočavanje odraslih, koji su kao deca bili zlostavljanja od strane sveštenika.

Film počinje pričom danas 39-godišnje Anne Misievič, koja se vraća u selo pored Krakova, gde je bila zlostavljana od strane lokalnog sveštenika, kao devojčica od sedam godina. Misievič se suočava sa ostarelim sveštenikom te započinje razgovor o tome šta se dešavalo kad je bila mala. Sve snima skrivena kamera. Sveštenik priznaje krivicu. Razgovor je užasno potresan, jer Misievič podseća sveštenika na seksualne radnje, koje je vršio u njenom prisustvu.

„Vi ste masturbirali mojim rukama, ljubili ste me gde ne treba”, kaže ona.

„Znam da nisam trebao (…), ovo je bila neka glupa požuda”, rekao je on.

Kroz dva sata, film prati i druge žrtve koje su na sličan način rešile da se suoče sa svojim mučiteljima.

Znao za grijehe, ali je o njima šutio

Među njima je bio i Francišek Cibula, poznat kao lični sveštenik Leha Valese, vođe Solidarnosti koja je oborila komunizam u Poljskoj, a posle predsednika Poljske. Cybula je održavao seksualne kontakte sa dečacima od 12 i 13 godina. Jedan od njih posećuje sveštenika, a razgovor je posebno potresan.

„Ja vam pričam o tom fizičkom kontaktu, to što smo radili u krevetu. To ljubljenje po genitaljiama meni je upropastilo ceo život, ja želim da vi znate”, kaže žrtva koja u filmu ostaje anonimna.

„Ali ovo nikad nije prešlo neku.. (…) Pa bio si muško, to ne može da se sakrije, da prostiš, imao si apetit”, rekao je Cibula.

Na kraju Cibula nudi svojoj žrtvi novac. Pre nego što je dokumentarac publikovan, Cibula je umro.

Njegovu sahranu je vodio nadbiskup Slavoj Lešek Glodž, koji je znao sa Cibuline grehove, no uprkos njima je ćutao.

Lech Walesa je rekao medijima da je šokiran takvim informacijama.

„Današnja crkva u Poljskoj sa osniva na pontifikatu Jovana Pavla II. Godinama su neki sveštenici mislili da je crkva u Poljskoj sveta, pošto je Papa Poljak. Tako je crkva, uz promene 1989. godine imala specijalan tretman”, ističe Sekielski.

Pokrenut postupak protiv sveštenika iz filma

Film Sekielskog prikazuje još jednog legendarnog sveštenika za mnoge vernike u Poljskoj, Eugeniuša Makulskog, koji je sagradio jednu od najpoznatijih bogomolja, Sanktuarijum u Lihenju, gde svake godine stižu hodočasnici tretirajući mesto kao sveto. Nakon publikacije dokumentarca Sekielskog, 91-godišnji sveštenik je uklonjen iz reda sveštenika Marijana, dok spomenik na kojim se prezentuje zajedno sa Janom Pavlom II je prekriven.

On takođe kaže da što se tiče crkvenog sistema, on očigledno ne radi. U njegovom filmu dokazuje to između ostalog i priča o svešteniku, koji je dobio pravosnažnu presudu od strane suda da ne sme da radi sa decom, ali ipak, njegovi nadređeni poslali su ga iz parohije u parohiju, gde radi baš sa decom.

Ipak, da li priče o sveštenicima pedofilima jesu efekat sprege crkve i države, prema Sekielskom, teško je u ovom momentu odrediti.

„Ne želim da generalizujem. Ovo treba tačno istražiti i imati potpune podatke. Državni sistem reaguje različito. Ima primera da je tužitelj povlašćeno tretirao svešetnika, a ima i primera gde je pravosuđe delovalo vrlo odlučno”, kaže Sekielski.

I dok bura ne jenjava, a tema pedofilije je glavna u poljskim medijima i internetu, Sekielski kaže da je vrlo pozitivno iznenađen, zato što 90 posto reakcija na film koje dobija, su pozitivna.

Traži se pooštravanje zakona

„Očekivao sam da će biti mnogo više mržnje, ali nije tako”, kaže on.

Inače, dokumentarac je izazvao reakcije i kod vlasti i kod pravosudnih insitucija koje su, kako je najavljeno, u ponedeljak pokrenule postupke protiv sveštnika iz filma.

Takođe, primas Poljske Vojčeh Polak čestitao je na filmu i zamolio za oproštaj. Mnogi političari svih frakcija zatražili su pooštravanje zakona o zlostavljanju dece.

„Danas padaju razne reči i obećanja. Za mene je bitno da li će da osnuju komisiju koja će da istraži temu pedofilije. Ovo će biti signal da je država zrela”, kaže Sekielski.

U međuvremenu, dok diskusije ne jenjavanju, istraživanja javnog mjenja jasno pokazuju da vladajući i crkvi blizak Zakon i Pravda Jaroslava Kačinjskog gube podršku nakon projekcije filma.

Prema istraživanju Instituta za Istraživanje javnog mnjenja (IBSP), napravljenom između 14. i 16. maja za Newsweek, Evropska koalicija, koja se sastoji od Građanske platforme (glavnog suparnika PiS) i nekoliko manjih levičarskih stranki bi dobila 43,63 posto glasova u izborima za Evropski parlament krajem maja, dok PiS 32,94 posto. Glasati namerava 50 posto Poljaka, što, od prošlih izbora na evropskom nivou, predstavlja porast za gotovo 100 posto.

Mnogi eksperti ove rezultate čitaju kroz dešavanja poslednjih dana i jake emocije koje su savladale mnogima u Poljskoj nakon gledanja filma.

‘Pravi test za političare’

Ipak, Sekielski kaže da njegov film nema veze sa izborima, te da datum premijere nije biran zbog izbora. On kaže da je najvažnije da se problem pedofilije i crkve počne rešavati.

„Smatram da će sazivanje specijalne komisije koja bi se stručno bavila tom temom biti pravi test za političare. Ovo je posao koji će trajati godinama, ali pitanje je hoće li političari (imati hrabrost) da ga izglasaju”.

On takođe ističe da treba se okrenuti prema žrtvama seksualnog zlostavljanja, koje su sa svojim problemom i sramotom ostavljene same sebi, što u većini slučajeva uništava njihove živote.

„Lično smatram da država pre svega treba da stvori mehanizam pomoći osobama seksualno zlostavljanim, ne samo od strane sveštenika, ali uopšte, zato što je tim osobama zaista potrebna stručna pomoć. Mi sada, nakon publikacije ovog filma, dobijamo puno poruka od novih osoba, koje su osetile hrabrost nakon što su videle slične priče. Mediji trebaju da posmatraju situaciju. Ne smemo da zaboravimo na žrtve”, zaključuje Sekielski.

Izvor: Al Jazeera