Dokumentarac o Michaelu Schumacheru u kinima u decembru

Michael Schumacher je pao na skijanju u francuskim Alpima krajmm 2013. godine (EPA)

Dokumentarni film o životu višestrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 Michaela Schumachera u kinima će se početi prikazivati u decembru, izvijestili su menadžeri i filmski radnici. 

Film „Schumacher“ emitirat će se 5. decembra, prvo u njemačkim i švicarskim, ali potom vjerojatno i u kinima u ostalim evropskim državama, izvijestila je Hina.

U povodu najave emitiranja filma, na Filmskom festivalu u Cannesu, koji počinje u utorak, bit će prikazan trailer iz „Schumachera“.

Gledatelji će moći vidjeti nove snimke iz porodične arhive, ali ne i one koje prikazuju stanje vozačevog zdravlja nakon nesreće doživljene na skijanju 2013.

U filmu kroz intervjue o Michaelu Schumacheru govore supruga Corinna te njihova djeca Gina i Mick, uspješan vozač F2, kao i Michaelov otac te suparnici na utrkama.

„Michaelova izuzetna karijera zaslužuje proslavu 25. godišnjice nakon prve od njegovih sedam svjetskih titula prvaka“” kaže Schumacherova menadžerica Sabine Kehm.

Najuspješniji vozač F1 svih vremena

Prvu titulu prvaka Michael je osvojio 1994., a od 2000. do 2004. godine osvojio je pet naslova u nizu. 

Najuspješniji je vozač Formule 1 svih vremena. Sedmerostruki je prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrke te vlasnik niza rekorda u svijetu Formule 1. Povukao se 2012. kada je posljednji put nastupio u utrci Formule 1 za Veliku nagradu Brazila.

Dana 29. decembra 2013. Michael Schumacher doživio je tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama. Udario je glavom o stijenu te je helikopterom prevezen u obližnju bolnicu u Grenobleu.

Mjesecima je bio u induciranoj komi.

U junu 2014. probudio se iz kome, no ostao je nepokretan. Nakon liječenja u bolnicama u Grenobleu i Lausannei, od septembra 2014. je na kućnoj njezi i od tada nema pouzdanih informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Izvor: Agencije