Oglasi

Dokument UN-a: Žene s Haitija optužuju mirovnjake

Mirovne snage UN-a redovno razmjenjuje robu za seksualne usluge u zemljama kojim bi trebali pomagati, navodi UN.
Mirovnjaci UN-a za seks plaćaju novcem, nakitom, mobitelima i drugim stvarimaAFP/Getty

Mirovne snage Ujedinjenih naroda redovno razmjenjuje robu za seksualne usluge u zemljama kojima bi to svjetsko tijelo trebalo pomagati, navodi se u nacrtu izvještaja UN-a.

U dokumentu UN-ovog ureda za unutarnju kontrolu (OIOS) navodi se da stotine žena na Haitiju i u Liberiji zbog gladi i siromaštva mirovnjacima nude seksualne usluge.

A oni im plaćaju novcem, nakitom, mobitelima i drugim stvarima, prenosi Hina.

U izvještaju se navodi da je u razdoblju od 2008. do 2013. prijavljeno 480 slučajeva seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. U trećinu tih slučajeva bila su uključena djeca.

U nacrtu izvještaju UN-a stoji da su stotine ispitanih žena na Haitiju i u Liberiji rekle da ih je na pružanje seksualnih usluga pripadnicima mirovnih snaga UN-a motivirala glad, siromaštvo i mogućnost poboljšanja životnih uvjeta, prenosi Reuters.

"Dokazi iz dvije zemlje u kojima se nalaze mirovne misije pokazuju da je transakcijski seks vrlo čest, ali se slabo prijavljuje u mirovnim misijama", stoji u nacrtu izvještaju.

Prema podacima koje je objavila agencija Associated Press, 231 ispitana osoba s Haitija izjavila je prošle godine da je imala "transakcijski seks" s pripadnicima misije.

"U slučaju neplaćanja, neke žene bi im uzele znakovlje i prijetile da će ih razotkriti putem društvenih mreža", navodi AP prenoseći dijelove dokumenta.

Dodaje da je 2014. zabilježen 51 takav slučaj, dok je u 2013. godini bilo 66.

UN trenutačno ima 125.000 mirovnjaka raspoređenih u zemljama širom svijeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.