Doktorima iz Gaze zabranjen rad u bolnici u Jerusalemu

Jedan od ranijih upada izraelske vojske u bolnicu Makassed u Jerusalemu (Al Jazeera)

Izraelske sigurnosne vlasti odlučile su zabraniti palestinskim doktorima iz Pojasa Gaze da dođu na posao u bolnicu Makassed u Istočnom Jerusalemu, što je dovelo i do smrti pojedinih bolesnika, prenosi izraelski informativni portal Walla.

U pojašnjenju se navodi da je izraelska sigurnosna služba Shin Bet (Shabak) prije nekoliko sedmica donijela odluku da se jednom broju palestinskih doktora iz Gaze zabrani ulazak u Istočni Jerusalem, gdje se nalazi bolnica Makassed u kojoj su zaposleni.

Menadžment bolnice je uputio zahtjev koordinatoru izraelske Vlade za aktivnosti na palestinskim teritorijama pri Ministarstvu odbrane, generalu Yoavu Mordechaiju ,da se doktorima dozvoli dolazak na posao, ali su ti zahtjevi odbijeni, što je dovelo do krize u bolnici zbog nedostatka zdravstvenih stručnjaka i osoblja.

‘Politički skandal’

Profesor Suhail Ayesh (54), specijalista medicinske genetike u bolnici Makassed, kaže kako je godinama radio svoj posao humano i profesionalno bez iznošenja svojih političkih stavova.

Zbog izraelske zabrane da dođe na posao, kaže ovaj doktor, došlo je do rađanja plodova sa genetskim poremećajima i deformitetima “jer nisam bio u mogućnosti liječiti i pratiti trudnice. Također je zabilježeno i nekoliko smrtnih slučajeva, budući da nisu obavljene redovne kontrole koje su neophodne kod ovakvih oboljenja”.  

Doktor Mahmoud Abu Eita, specijalista ortopedije, koji već mjesecima čeka da mu se odobri ulazak u bolnicu, kaže kako su dozvole za rad u bolnici oduzete jednoj grupi doktora zaposlenih u nekoliko bolnica u Istočnom Jerusalemu.

”Sve ukazuje da se radi o namjernom potezu usmjerenom protiv doktora iz Gaze. Odugovlačenje izdavanja dozvola doktorima za ulazak u bolnice negativno će se odraziti na naš program liječenja bolesnika. Pogotovo ako se uzme u obzir da pojedini doktori i medicinsko osoblje, kojima je zabranjen ulazak u bolnicu, rade na odjelu intenzivne njege”, smatra on.     

Ran Goldstein, generalni direktor organizacije Liječnici za ljudska prava, izraelsku odluku da se doktorima zabrani dolazak na posao opisuje kao politički skandal koji nema nikakve veze sa sigurnosnim razlozima. Kaže kako je ovo ”još jedan korak izraelskih vlasti čiji je cilj vršenje dodatnog pritiska na Palestince”.

Shin Bet tvrdi da je zabrana ulaska u bolnicu doktorima iz Gaze uvedena “iz sigurnosnih razloga”.   

Izvor: Al Jazeera