Ðoković u polufinalu Australian Opena

Li Na se, također, plasirala u polufinale Australian Opena (AFP)

Novak Ðoković se plasirao u polufinale Grand Slam turnira Australian Open, pošto je u utorak u četvrtfinalu savladao Čeha Tomaša Berdycha sa 3:1 u setovima – 6:1, 4:6, 6:1, 6:4.

Najbolji teniser svijeta i branilac titule u Melbourneu sastat će se u borbi za finale sa Špancem Davidom Ferrerom, koji je nadigrao zemljaka Nicolasa Almagra sa 3:2 u setovima – 4:6, 4:6, 7:5, 7:6 (7:4), 6:2.

Plasmanom u polufinale osigurao je ostanak na prvom mjestu ATP liste i poslije Melbournea.

Ðoković je poslije pobjede nad Berdychom i plasmana u polufinale Australian Opena rekao da je odradio sjajan posao i da je odigrao odličan meč.

“Nije bilo baš lako kao što pokazuje rezultat. Berdych je odličan teniser i trebalo je vremena dok nisam srušio njegov otpor. Ujedno, trebalo je i dosta vremena za oporavak nakon dugotrajnog duela sa Wawrinkom”, izjavio je Ðoković odmah nakon meča.

“Meč sa Wawrinkom bio je iscrpljujući i mentalno i fizički. Odmarao sam, šetao u parku i sa mojim timom odradio sve što je potrebno. Koristio sam i ledene kupke, takve stvari su dobre da se telo oporavi. Sada se osećam sjajno”, dodao je Ðoković.

On je ocijenio da ga čeka težak posao u polufinalu, gdje se sastaje sa Špancem Davidom Ferrerom.

“Igrali smo nekoliko mečeva na velikim turnirima. Ferrer se nikada ne predaje, on je fizički možda i najspremniji među teniserima. Mnogo ga poštujem”, rekao je Ðoković.

Poraz Radwanske

Kineskinja Li Na se, također, plasirala u polufinale pošto je savladala Agnieszku Radwansku iz Poljske sa 7-5, 6-3.

Protivnica kineskoj teniserki u polufinalu prvog Grand Slam turnira sezone bit će Marija Šarapova koja je u ruskom duelu pobijedila Ekaterinu Makarovu sa 6-2, 6-2.

U preostala dva četvrtfinala, koja se igraju u srijedu, sastat će se Serena Williams (SAD) – Sloane Stevens (SAD) i Victorija Azarenka (Belorusija) – Svetlana Kuznetsova (Rusija).

Izvor: Agencije