Đoković protiv Federera u finalu Wimbledona

Đoković u prvom današnjem polufinalu savladao Bugarina Grigora Dimitrova sa 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (9:7) (Reuters)

Najbolji teniser Srbije Novak Ðoković plasirao se u finale Wimbledona, nakon što je danas, poslije velike borbe, u prvom polufinalu savladao Bugarina Grigora Dimitrova sa 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (9:7).

Ovo je drugo uzastopno i ukupno treće finale Ðokovića na ovom turniru Grand slam serije, čiji je pehar osvajao 2011. godine.

Drugi reket svijeta će u borbi za svoju drugu titulu na Wimbledonu i ukupno sedmi Grand slam trofej u karijeri igrati protiv Švicarca Rogera Federera protiv koga negativan skor od 16:18 trijumfa u međusobnim duelima.

Đoković je poslije priličnih komplikacija i izgubljenog drugog seta, prije svega zbog vlastitih grešaka, uspio stabilizirati igru i konačno u tie-brake slomio otpor Dimitrova za drugo uzastopno finale Wimbledona. Izgledalo je kako će Ðoković skoro rutinski završiti posao protiv Dimitrova, poslije dominacije u prvom i na početku drugog seta, kada je brakeom otvorio taj dio igre i poveo sa 3:1.

Pad koncentracije

Bugarski teniser, međutim, nije tako mislio, i vezao je čak pet gemova za izjednačenje u setovima, iskoristivši očigledan pad koncentracije Ðokovića – koji je naredao veliki broj grešaka. Ðoković je u tom dijelu igre pokazao da, u stvari, od njega zavisi sve – hoće li meč krenuti u pravcu „sigurne luke“, ili će kormilo preuzeti protivnik.

Teniser iz Srbije je u trećem setu ipak, zaigrao u pravom ritmu, smanjio broj neiznuđenih grešaka i dobio taj dio igre u tie-breakeu. U četvrtom setu je Ðoković rano oduzeo servis Dimitrovu, koji odmah uzvraća (2:2), da bi drugi reket svijeta spasio set loptu u devetom gemu, a zatim u tie-breakeu još tri i konačno skršio otpor Bugarina iskoristivši drugu meč loptu.

Nešto kasnije, četvrti nositelj Federer je u tri seta, sa 6:4, 6:4, 6:4 savladao osmorangiranog Kanađanina Miloša Raonića i izborio novi, 35. duel sa Đokovićem.

Izvor: Agencije