Đoković osvojio US Open i 14. Grand Slam u karijeri

Za trijumf u New Yorku Novak Đoković je zaradio ček na 3,8 miliona dolara (EPA)

Srbijanski tenisač Novak Đoković po treći je put u karijeri osvojio pobjednički trofej na US Openu, a ukupno svoj 14. Grand Slam naslov u karijeri, nakon što je u nedjeljnom finalu pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra rezultatom 3:0 u setovima.

Nakon tri sata i 15 minuta borbe, u meču odigranom na stadionu “Arthur Ashe” u New Yorku, Đoković je slavio 6:3, 7:6 (4), 6:3 po setovima.

Pobjedom u svom osmom finalu u Flushing Meadowsu Đoković je došao i do prednosti 15-4 u međusobnim dvobojima sa 30-godišnjim Argentincem, koji je 2009. godinbe upravo na US Openu osvojio svoj jedini Grand Slam naslov.

Đoković je bolje počeo dvoboj i potpuno kontrolirao meč do prednosti 6:3, 3:1.

Tada je Del Potro nizom od tri gema vratio neizvjesnost u finale, koje je, zbog kiše u New Yorku, igrano pod zatvorenim krovom najvećeg teniskog stadiona na svijetu.

Propuštene Del Potrove šanse

Osmi gem drugog seta bio je možda ključan za ishod cijelog meča, jer je, nakon 20 minuta borbe i tri spašene break lopte, Đoković prekinuo niz Argentinca.

Del Potro je imao priliku i u tie-breaku, u kojem je poveo 3:1 i promašio relativno lagan forhend za vodstvo 4:1.

Od sljedećih šest poena Đoković je osvojio pet i došao do vodstva od 2:0 u setovima.

Za Del Potra je to bio prezahtjevan zadatak i pretvorio njegovu želju za osvajanjem drugog trofeja na US Openu u gotovo nemoguću misiju.

Argentinac nije odustao ni kad je njegov suparnik poveo 3:1 u trećem setu.

Del Potro je još jednom vratio break zaostatka, došao do 3:3.

No, Đoković je nizom od tri gema stigao do pobjede i drugog uzastopnog Grand Slam naslova, nakon što je prije dva mjeseca po četvrti put osvojio pobjednički trofej u Wimbledonu.

Izjednačio se sa Samprasom

Sa 14 Grand Slam naslova srbinaski tenisač se izjednačio s Amerikancem Peteom Samprasom, koji je upravo u New Yorku 2002. godine osvojio svoj posljednji Grand Slam trofej.

Za 31-godišnjeg Đokovića ovo je bilo 23 finale na Grand Slam turnirima, a za ovaj trijumf je zaradio ček na 3,8 milijuna dolara.

S bodovima za trijumf u New Yorku, Đoković će u ponedjeljak osvanuti na trećem mjestu ATP ljestvice, iza Rafaela Nadala i Rogera Federera, a ispred Del Potra, kojeg je gurnuo na četvrto mjesto.

Izvor: Agencije