Ðoković obranio titulu u Šangaju

Srbijanski tenisač Novak Ðoković obranio je danas titulu na Mastersu u Šangaju, nakon što je u finalu pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra sa 6:1, 3:6, 7:6 (7:3).

Ðoković je do 39. titule u karijeri, a pete u sezoni, došao poslije dva sata i 32 minuta igre, prenosi Tanjug.

Čini se kako Azija očigledno odgovara srbijanskom tenisaču, jer je poslije Pekinga osvojio naslov u Šangaju i došao do omjera od 20-0 na turnirima u Kini.

Silovito u prvom, pad u drugom setu

Ðoković je krenuo silovito, odmah je napravio ‘break’ i napao Argentinca. Bio je vrlo motiviran u prvom setu, napravio je tek pet grešaka i uz 13 ostvarenih ‘winnera’ potpuno dominirao na terenu.

U drugom setu gledala se potpuno druga slika jer je drugi reket svijeta doživio popriličan pad u igri, a Del Potro je tada počeo izgledati kao igrač koji je dan ranije lako pobijedio Rafaela Nadala.

Đoković nije uspijevao pronaći pravi ritam, ali je unatoč tome imao šansu vratiti se u igru u sedmom gemu, ali nije iskoristio tri ‘break’ šanse pa je Del Potro došao do izjednačenja.

Nadal povećao prednost

Odlučujući set riješen je u ‘tie breaku’, iako je 26-godišnji Beograđanin pri rezultatu 5:4 imao dvije meč lopte (40:15).

Ipak, kada je bilo najpotrebnije, srbijanski tenisač je pokazao zašto je više od 100 tjedana bio najbolji igrač na svijetu te je zasluženo je došao do pobjede.

Ðoković je poslije meča rekao da mu je žao što je Del Potro morao izgubiti.

“Bio si sjajan, žao mi je što si izgubio, ne znam šta da kažem posle ovakvog meča. Prijatelju, želim ti sve najbolje. Hvala mom timu, uvek su uz mene i žrtvuju svoje vreme zbog rada sa mnom”, rekao je Ðoković.

On je pohvalio organizatore Mastersa u Šangaju, rekavši da je to jedan od najboljih turnira na svijetu.

Del Potro je čestitao Ðokoviću na odličnoj partiji i najavio dolazak u Šangaj i sljedeće godine.

“Ðoković me je pobijedio u još jednoj velikoj borbi, teško ga je dobiti čak i kada igramo na podlozi koja mi odgovora. Ponosan sam na njega, jer on i njegov tim imaju izvanrednu sezonu iza sebe. Lijepo je igrati u Šangaju, publika nam je priredila šou. Jedva čekam da se vratim, ponovo pobijedim Nadala, nadam se i Novaka i osvojim titulu”, rekao je Del Potro.

Ðoković je obranom titule u Šangaju nastavio borbu s Nadalom za prvo mjesto na ATP listi na kraju godine.

Iako je Đoković u Šangaju obranio 1.000 bodova, Nadal je plasmanom u polufinale povećao prednost, koja sada iznosi 400 boodova (11.520:11.120).

Izvor: Agencije