Đoković čeka protivnika u duelu za naslov

Li je do svog drugog finala u Melbourneu stigla impresivnom igrom protiv Marije Šarapove (AFP)

Prvi teniser svijeta Novak Ðoković iz Srbije plasirao se u finale prvog ovosezonskog Grand slam turnira Australian Opena nakon što je u četvrtak, odličnom igrom u polufinalu, savladao Španca Davida Ferrera sa 6:2, 6:2, 6:1 nakon samo sat i 29 minuta igre.

„Ne mislim da može bolje od ovoga, odigrao sam neverovatan meč. Bio sam siguran i agresivan od samog starta, ovo je bio jedan od najboljih nastupa u mojoj karijeri. Nadam se da ću moći i u finalu da ponovim ovakvu igru”, rekao je Ðoković, prenosi agencija Tanjug.

Ponovio je kako voli igrati u Melbourneu i da je uzbuđen zato što će imati priliku osvojiti treću uzastopnu titulu, a ukupno četvrtu na ovom takmičenju u Australiji.

„Tenis je mentalna igra, nije lako u ovoj fazi, moraš da ostaneš fokusiran i pribran kako ne bi dozvolio protivniku lake poene. Ferrer je takmičar, toliko godina je prisutan na ATP turu, iako je specijalista za šljaku, odigrao je dobar meč i želim mu uspešan ostatak sezone“, dodao je Ðoković.

Ime protivnika u duelu za naslov će se znati u petak kada se sastaju Britanac Andy Murray i Švicarac Roger Federer. Ðoković protiv Federera ima negativan skor (13:16), dok protiv Murraya vodi u međusobnim duelima sa 10:7.

Kraj za Stephens

Braniteljica naslova i prva nositeljica, Bjeloruskinja Viktorija Azarenka igrat će u ženskom finalu Australian Opena u Melbourneu, a za protivnicu će imati šestu „kosturašicu“ Na Li iz Kine.

Bjeloruska takmičarka je u polufinalu u četvrtak pobijedila najveće iznenađenje takmičenja, Amerikanku Sloane Stephens sa 6:1, 6:4, dok je Kineskinja nadigrala drugorangiranu Ruskinju Mariju Šarapovu sa 6:2, 6:2,

Nakon što je bez većih problema dobila prvi set sa 6:1, Azarenka je u drugom povela sa 5:3 i servirala za meč. No, nakon što je teniserka iz Bjelorusije propustila pet meč-lopti, Stephens je uspjela napraviti „break“ za 5:4.

U tom trenutku Azarenka je zatražila medicinsku pomoć zbog povrede rebara, pa se dvoboj nastavio nakon duže pauze na što Stephens nije najbolje reagirala, te je izgubila servis, a time i susret, prenosi agencija Hina.

Ulaskom u finale, braniteljica naslova će imati dva dana za liječenje povreda koljena, članka i rebara koje ju muče.

Impresivna Kineskinja

Sa druge strane, Li je do svog drugog finala u Melbourneu stigla impresivnom igrom protiv Šarapove, koja je u prvih pet susreta na turniru izgubila samo devet gemova. Kineskinja je prije dvije godine izgubila u finalu od Belgijanke Kim Clijsters.

„Prije dvije godine sam stigla do svog prvog finala na nekom Grand Slam turniru i nisam znala šta bih trebala raditi. No, sada sam iskusnija i mislim da ću odigrati bolje“, rekla je 30-godišnja Li, koja je nakon poraza u finalu Australian Opena 2011. godine osvojila Roland Garros.

Izvor: Agencije