Dokazi o iračkoj historiji u opasnosti

Neki od eksponata drevne historije Iraka pohranjeni su u tajnim sefovima u strahu od sektaškog nasilja i pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Ipak, postoji opasnost da će mnogi artefakti zauvijek nestati, iako nadležni to pokušavaju spriječiti.

Drevna historija Iraka i ostaci najstarije svjetske civilizacije izloženi su u Muzeju Iraka u Bagdadu.

Zidove i hodnike galerije krase kamene figure iz doba asirske i babilonske civilizacije, koje su cvjetale hiljade godina prije nove ere.

Luma Al-Douri radi u Muzeju Iraka od 1999. godine kaže da su ona i njene kolege pred samu američku invaziju 2003. godine upozorili iračke i američke zvaničnike da je muzej nezaštićen. Ali, niko ih nije slušao.

„Muzej je veoma oštećen. Stalna izložba, galerije, čak i skladišta. Samo iz ovoga muzeja je ukradeno više od 15.000 eksponata. A sve su i oštetili… Namještaj, sve“, kaže.

Ubrzo su nadležni počeli sa naporima da se eksponati vrate. Uz pomoć SAD-a, formiran je i odjel za povrat. Predmeti su se nalazili u privatnim kućama, oduzimani su u pretresima, a neki su jednostavno osvanuli na policama muzeja.

Eksponati su oduzimani i od međunarodnih tržišta antikvitetima u Jordanu, Libanu, Siriji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, ali i u New Yorku. Jedan od tih predmeta je i statua Bassekti, 150 kilograma teška bronzana statua iz drevnog Akadskog carstva u Mezopotamiji.

Arheološka nalazišta

Među prvim je pronađenim eksponatima koji su ponovo izloženi u muzeju, iz Bagdada javlja novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

„Dio najvrednijih eksponata Muzeja Iraka još nije izložen. Pohranjeni su u skladištima muzeja gdje ih javnost ne vidi. Predmeti se nalaze i u sefovima, čiji je sadržaj strogo čuvana tajna. Pretpostavljate, našoj ekipi nije dozvoljen uvid u te prostorije“, dodaje.

Razlog za to je zabrinutost u vezi spremnosti Iraka da sačuva i zaštiti svoje kulturno blago. Uspon ISIL-a i godine nasilnih sektaških podjela dovode u pitanje sigurnost muzeja.

„Ovo je historija moje zemlje. Tim eksponatima je mjesto u galeriji. Ali to sada nije dozvoljeno. Mi bismo trebali brinuti o njima“, govori Al-Douri.

No, nisu samo eksponati iz muzeja izloženi riziku. Irak ima 12.000 poznatih arheoloških nalazišta na kojima su nekada cvjetali sumerski, akadski, babilonski, perzijski i drevni islamski gradovi. Mnoga nalazišta nisu zaštićena i pokradana su godinama.

Iako je jedan dio bogate historije Iraka izložen, ili pak skriven na sigurno, veliki dio drevnog nasljeđa je i dalje u opasnosti.

Izvor: Al Jazeera