Dok zdravstveni sistem izdiše, stožerna stranka i čelnik šute

'Čović se skrio u samoizolaciju, odakle javnost zasipa fotografijama s namještenim stručnim štivom', piše autor (EPA)

Nedavni krik ljudi u bijelom iz Kupresa nije odjeknuo u javnosti kao onaj kada se s povijesne visoravni galamilo iz zadnjeg na prvi red. Umjesto odgovora sve se svelo na to na koliko je konvertibilnih maraka procijenjena glava tamošnjih stanovnika po povučenoj odluci Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Ovog je puta iz kupreškog Doma zdravlja odaslan apel i za, uz medicinsku opremu, koju svi traže, gorivo, kojeg neki, pogotovo na putnim nalozima, imaju viška. Bolnicu u Kupresu kaznio je sustav i bezvlast, koja u Kantonu 10 caruje godinama, dok, recimo, cara putnih naloga, zastupnika iz tog kantona, Jasenka Tufekčića, sustav nikad nije kaznio jer on je s partnerima, od kojih se bitnije ne razlikuje, vlast, koja se, mućkajući s nalozima, brine za sustav koji mi sada spašavamo.

Jednako tako kažnjene su i ostale ustanove u Kantonu 10. Bolnicu u Livnu i Dom zdravlja u Tomislavgradu spašavali su građani, koji ionako već plaćaju zdravstveni sustav. I to višestruko – i po bolnicama i po privatnim ordinacijama, onda kad liječnici nisu na političkim sjednicama. Sad, kad su stožeri preuzeli vlast, malo tko govori o odgovornosti onih čiji su resori na koljenima, i to ne samo zbog vapaja za opremom koju treba cijeli svijet nego i za osnovnim stvarima.

Bez goriva, kojim se pokreće pogled u oči biračima, ostali su i stožerna stranka i stranački dužnosnici, koje možemo vidjeti kako svjetlucaju na zaslonu laptopa čelnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragana Čovića. On se, pak, privremeno skrio u samoizolaciju, odakle javnost zasipa fotografijama s namještenim stručnim štivom i s bezbroj poziva raznim likovima koji su u ovoj situaciji potpuno nebitni i nemoćni. Oni su trebali za vrijeme dok su smjeli, bez straha od kriznog stožera, sjedati po sjednicama i, dok su podvlačili crte u proračunima, djelovati da sustav, koji neumorno sisaju, ne ostane šupalj.

Pređe virus preko Ivana, Herceg ušuti

Dok izdiše zdravstveni sustav, koji, kako liječnici govore mimo kamera, može spasiti samo da nitko ne mrda nikud i da se broj zaraženih, a to je nemoguće, svede na neku jednocifrenu stavku, politika šuti. Dok se premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, nakon prognoze da virus neće južno od Ivana, sada prosipa izjavama kako ne bismo trebali strahovati od gladi da imamo tvornicu hrane, ostali dužnosnici prilično su nijemi. Stožerna stranka, čime se voli kititi HDZBiH, prilično je zanijemila, pogotovo na situacije koje zahtijevaju glasnost. Ako se i jave, jave se tiho, tiše nego su navikli, bez snage i ideje, s mnogo floskula i pažnje da ne povrijede vrhove i partnere koji će im itekako trebati.

Jednako je šutjela i na nekoliko stotina nezakonito zaposlenih u šumariji ispražnjene županije, koja je sisala proračun i koja je jamčila da će vječno posvađane politike moći računati na glasove. Na području gdje, kako je to brojanje ovdašnjim politikama jedino bitno, žive većinski Hrvati, stožerna stranka i stožerni mislioci nisu se pretrgli od borbe. Osim, doslovno, za fotelje. Desetljećima to područje već muku muči s formiranjem vlasti. I u ovu godinu ušla je bez jasne vizije tko će gdje sjediti zbog unutarstranačkog sukoba, odnosno sudara zaslinjenih zubi nad plijenom koji, skriveni zbog nejakih medija i umrtvljene javnosti, vrebaju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Još nitko nije službeno potvrdio da je član Predsjedništva HDZBiH Ivan Vukadin, načelnik Tomislavgrada, dobio “nogu” iz stranke i kako se stvara neki “treći HDZ”. To je prikriveni znak da se u čistoj situaciji, kakva je u tom kantonu, ne može formirati vlast i da nešto ne štima u vrhu i vrhovima. Do tada livanjska bolnica strahuje od svakoga tko kihne, sve zdravstvene ustanove s područja te županije prikupljaju donacije od građana, a sve što dobiju od vladajućih jesu zabrinute face iz samoizolacija i glumljenje pretrganosti od posla na ekranima upaljenim za što modernije priopćenje.

Osim pucanja u vrhu stranke, šuti se i o neskladu na relaciji Hercegovačko-neretvanski kanton – Mostar, pa se i u tom dijelu vladajući ne mogu dogovoriti sami sa sobom kako da upravljaju krizom i što da kažu narodu. Tako, recimo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ni glasa nije pustio stanovnicima svog grada. Ako je stranka tako moderna, trebao je, jer spada u kritičnu skupinu, koja se mora čuvati virusa, pustiti barem neki glas na internetu. S druge strane, Hercegu, koji je na čelu stare vlade jer, zbog svađe s partnerima o resoru, još nema nove vlasti, čak i neki suradnici govore kako je bolje da ne pušta glas. Dovoljan je dokaz priča iz uljepšanog intervjua u stilu kako ne bismo bili gladni kad bismo imali što jesti, što graniči s alanfordovskim definicijama. Samo što premijer ne smije živjeti u obojenom stripu dok su građani u crno-bijeloj stvarnosti.

Nova nemoć vladajućih pijavica

Kao i cijela država, u kojoj se vidi da su vladajući zaboravili bit “vladanja”, i ono gdje HDZBiH godinama vlada i u kojem godinama prikriva unutarstranačke i međuinteresne sukobe na koljenima je. I to, naravno, nije krivica samo te stranke. Ima tu dosta mutnih poslova i s viših razina, lobija s nižih i neprijatelja iz vlastitih redova. No, ne treba zaboraviti da i ta ista stranka sjedi visoko i da na tu visoku razinu zagalami samo kad se udalji od onih na koje galami. Ostalo vrijeme provodi u šutnji, klimanju glavama i čekanju da ih se preglasa, jer onda imaju opravdanje za nemoć u koju zašuškaju “bolibrigu” i nedoraslost. Tako su i “bolibrigu” pokazali kad se kanton pokušao spasiti nespretno napisanim mjerama, s kojima se dosad nije susretao. Prešutjeli su galamu i šutke oprali ruke pod oštrim pogledom Civilne zaštite, koja je preuzela vladavinu.

To što se sada svima obijaju o glavu stare navike i nova nemoć vladajućih pijavica jednako je za brigu kao i virus na koji su se, opet, prvi testirali odabrani. Brine što oni, iako je velika krivnja u njihovim džepovima, ne smatraju potrebnim da na bilo koji način stanu uz narod u koji se kunu kad se treba zakovati za pozicije. A uz narod se staje brigom i svim onim što je narod debelo platio. Bezbroj je komentara na društvenim mrežama besposlenog glasačkog stada koji optužuju stranku da se skrila i da je kriva što je sustav šupalj i što nitko na nižim razinama ne govori o bilo kakvim mjerama koje će spasiti gospodarstvo.

Svaka će stranka, naravno reći, da se o zdravlju trebaju brinuti oni koji se zdravstvom i bave. No, svima je jasno, i strankama je jasno, da je sad očito kakvi su putovi do pozicija za bavljenje i kamo nas ti putovi vode.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera