Dok se broje glasovi: Bagdad ne želi pregovarati s Kurdima

Održavanje referenduma osudili su međunarodna zajednica i UN, a Turska i Irak počinju zajedničke vojne vježbe (EPA)

Irački premijer Haider al-Abadi ponovio je da vlada u Bagdadu neće razgovarati s kurdistanskim političkim predstavnicima o rezultatima referenduma o neovisnosti, koji je u sjevernom Iraku održan u ponedjeljak, te ponovio kako je izjašnjavanje Kurda o tom pitanju neustavno.

“Nismo spremni raspravljati, niti voditi dijalog o rezultatima referenduma, jer je neustavan”, rekao je Abadi u obraćanju naciji posredstvom državne televizije.

“Većina problema u [kurdskoj] regiji jesu unutarnje stvari, a gospodarski i financijski problemi rezultat su korupcije i pogrešnog upravljanja”, rekao je irački premijer.

Dan kasnije najavio je snažnije mjere protiv dužnosnika odgovornih za provedbu referenduma.

“Održavanje referenduma bio je veliki rizik. Održan je i pored odluke federalnog suda. Referendum je neustavan i nećemo priznati rezultate”, ponovio je Abadi.

Bez posmatrača na referendumu

Primijetio je i kako tijekom referenduma nisu bili angažirani promatrači.

“Nažalost, referendum je pokrenuo osjećaje koji imaju svoje sektaške i etničke temelje. I pored toga, nećemo odustati od sigurnosti naših kurdskih stanovnika, a odgovorni za ovaj referendum polagat će račun. Pojačat ćemo naše mjere prema njima”, najavio je Abadi.

Masoud Barzani, čelnik Regionalne vlade Kurdistana, ranije je izjavio kako referendum nije obvezujući, ali bi trebao biti “legitiman mandat pregovaranja s Bagdadom i susjednim zemljama o mogućem otcjepljenju regije pod kontrolom Kurda od Iraka”.

Prethodno je televizija Rudaw, sa sjedištem u Erbilu, pozivajući se na referendumsko povjerenstvo, objavila da je 78 posto od 5,2 milijuna birača s pravom glasa izašlo na referendum. Konačni rezultati trebaju biti objavljeni u roku 72 sata.

Od birača je zatraženo da odgovore na pitanje “Želite li da kurdistanska regija i kurdistanski krajevi izvan regije postanu neovisna država?” Očekuje se da će rezultati pokazati golemu većinu potvrdnih odgovora.

Svijet protiv referenduma

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je žaljenje zbog toga što su Kurdi izašli na referendum.

Glasnogovornik UN-a Stéphane Dujarric prenio je riječi Guterresa, koji je napomenuo kako je referendum “jednostrano proglašen na spornim područjima” i podsjetio da su mu se protivile iračke vlasti i međunarodna zajednica.

Guterres žali zbog toga što nisu iskorištene sve mogućnosti za pregovore i smatra da bi glasanje moglo biti potencijalno destabilizirajuće za regiju.

Bagdad smatra da kurdski referendum prijeti teritorijalnom integritetu Iraka, dok se čelnici Turske i Irana boje da će taj potez potaknuti kurdsku populaciju u tim državama na slične odluke.

U međuvremenu je turska vojska potvrdila da će Turska i Irak provesti zajedničke vojne vježbe na području koje graniči s iračkom poluautonomnom kurdskom regijom.

Zajedničke će vježbe početi u utorak, priopćila je vojska, ali nije dala pojedinosti.

Irački vojnici stigli su u Tursku odmah nakon referenduma, te će sudjelovati u vježbama na graničnom prijelazu Habur na tursko-iračkoj granici.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je skoro zatvaranje kopnene granice prema Iračkom Kurdistanu i zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske.

Izvor: Agencije