Dogovoreno probno upravljanje prelazima

Protesti srpskog stanovništva na prelazu Jarinje u utorak (AP)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton saopćila je da je sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Briselu dogovoreno da će probna primjena Sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prelazima početi na dva prelaza 10. decembra, a da će još dva biti otvorena do kraja godine.

Premijeri su se, kako navode agencije, usaglasili da svaki imenuje koordinatora za vezu kojima će Ambasada EU-a u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije.

I dok je Dačić izjavio da “prelazi neće biti nove granice”, te da nije riječ ni o kakvim diplomatskim predstavništvima, Thaci je, na odvojenoj konferenciji za novinare, najavio da će za koordinatora za vezu u Beogradu uskoro imenovati “jednog od najboljih ambasadora sa Kosova”.

Saradnja na poljima energetike i telekomunikacija

Thaci je potvrdio da na graničnim prelazima neće biti državnih znakova niti jedne zemlje.

U saopćenju Catherine Ashton stoji kako je Thaci potvrdio da je već oformio multietničku specijalnu policijsku jedinicu unutar kosovske policije, čiji će zadatak biti zaštita vjerskih i kulturnih vrijednosti, te kako su se obje strane usaglasile i da će osigurati transparentan protok novca za podršku srpske zajednice na Kosovu.

Nakon inicijalnih razgovora na tehničkom nivou, premijeri su dogovorili nastavak saradnje na poljima energetike i telekomunikacija na nivou stručnjaka, navodi se u saopćenju.

Dogovoreno je i to da se pojača saradnja komisija za nestale osobe.

Američki vojnici iz sastava KFOR-a postavili su u jutarnjim satima u utorak kontrolni punkt na putu Leposavić – Raška, ispred prelaza Jarinje, nakon što se nekoliko stotina Srba usprotivilo dogovoru da se na tom mjestu od kraja decembra primjenjuje sporazum o integriranom upravljanju prelazima.

Izvor: Al Jazeera i agencije