Dogovorena sjednica Predstavničkog doma PFBiH o Zavodu Pazarić

Zastupnica Naše stranke tražila je da Predstavnički dom danas stavi na dnevni red zahtjev za smjenu članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda (Al Jazeera)

Tematska sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i u drugim ustanovama sličnog tipa bit će održana 4. decembra, dogovorili su večeras predstavnici paramentarnih stranaka po završetku osme redovne sjednice Doma.

Današnje redovno zasjedanje proteklo je u sjeni teme o stanju u Zavodu Pazarić nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, prvo na press-konferenciji a potom i na samoj sjednici, iznijela šokantne informacije o načinima liječenja i tretmana koji se, prema njenim tvrdnjama, primjenjuju prema štićenicima ove ustanove, posebno djeci, prenosi Fena.

Ćudić je optužila prethodnu upravu Zavoda čiji su neki članovi i sad na pozicijama i rekla da je zbog njihovog nemara ta ustanova nedovoljno kadrovski i stručno kapacitirana za brigu o štićenicima na način koji odgovara standardima iz ove oblasti.

Kao jedan od primjera je navela da bolesna djeca, pod sedativima noće s jednom njegovateljicom, kao i da nekima od njih daju lijekove nedozvoljene za njihov uzrast, vežu im ruke ili nogu za krevet i radijatore, zbog čega se na koži javljaju podlivi, uz psihičke traume.

Protest građana

Ćudić je tražila da Predstavnički dom već danas stavi na dnevni red zahtjev za smjenu članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, kao i da zlostavljanje djece, moderno ropstvo, kako je izjavila, prestane odmah, bez odgađanja.

Zastupnici nisu većinom pristali na njenu inicijativu, već su odobrili prijedlog predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića da radno tijelo Parlamenta u roku od sedam dana izvijesti Predstavnički dom o stanju na osnovu posjete Zavodu i provjere svih javno izrečenih navoda, kao i da upoznaju Dom o nalazima svih inspekcija koje su dosad išle u Zavod.

Uporedo s današnjom sjednicom, popodne je ispred sjedišta Parlamenta FBiH održan protest više desetaka građana. Oni su tvrdili da su se okupili samonicijativno nakon šokantnih informacija o zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić.

Demonstranti su negodovali transparentima i zvižducima i nisu se razišli odmah po završetku današnje sjednice već nešto kasnije.

Izvor: Agencije