Dogovorena saradnja ExxonMobila i Rosnjefta

Sečin: 'Kroz ovaj projekt Rosnjeft i njegove filijale imaju pristup bogatom svjetskom naftnom i plinskom bazenu' (Reuters)

Ruska naftna kompanija Rosnjeft potpisala je sporazum s američkim ExxonMobilom o stjecanju 30 posto udjela u projektu geoloških istraživanja u 20 blokova kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država u Meksičkom zaljevu, saopćila je ruska firma.

Površina blokova iznosi 450 km2 i smješteni su u Meksičkom zaljevu na dubini od 640 do 2.070 metara.

Sedamnaest od 20 blokova u zapadnom su dijelu Meksičkog zaljeva, a preostala tri u njegovom centralnom dijelu.

U svim područjima sada se analiziraju seizmološki podaci. Radovi na dobijanju nafte još se ne obavljaju, prenijeli su ruski mediji.

ExxonMobil će sačuvati udio od 70 posto u tom projektu i ostat će njegov operater. Rosnjeft će u projektu učestvovati posredstvom svoje firme kćerke Neftegaz America Shelf.

“Kroz ovaj projekt Rosnjeft i njegove filijale imaju pristup bogatom svjetskom naftnom i plinskom bazenu. Uvjereni smo da će naši zajednički napori dovesti do najefikasnijeg razvoja lokacija u Meksičkom zaljevu u skladu s ekološkim zahtjevima i standardima, uz korištenje savremenih tehnologija”, stoji u saopćenju šefa Rosnjefta Igora Sečina.

Geološka istraživanja

ExxonMobil ima dugu historiju istraživanja nafte i plina u Meksičkom zaljevu uz korištenje najnovijih sistema sigurnosti i zaštite životne sredine, rekao je predsjednik te kompanije Stephen Greenlee.

“Radujemo se zajedničkom radu s Rosnjeftom i zavisnim kompanijama na geološkim istraživanjima na tim blokovima, koristeći našu naprednu tehnologiju za istraživanje u dubokim vodama”, dodao je on.

Kako je navedeno u saopćenju, Rosnjeft i ExxonMobil dogovorili su se o međusobnom učešću u projektima za istraživanje i proizvodnju u Rusiji i SAD-u.

ExxonMobil je uključen u projekte u Karskom i Crnom moru.

Izvor: Agencije