Dogovorena pomoć od 50 milijardi eura za špansku ekonomiju

Centralna banka Španije saopćila je da bi ekonomski pad zemlje mogao dosegnuti i 15 posto (EPA)

Vlada Španije dogovorila je paket podrške u iznosu od 50 milijardi eura čiji cilj je pomoći saniranje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

Španija je jedna od zemalja u svijetu koje su pretrpjele najveće ekonomske štete uslijed pandemije, prenosi Anadolija.

Sporazum o povećanju zaposlenosti i revitalizaciji privrede, koji su dogovorili Vlada lijeve koalicije, Konfederacija španskih poslodavaca (CEOE) i čelnici dva najveća sindikata u toj zemlji, potpisan je u rezidenciji premijera u Madridu.

Vrijeme za oživljavanje ekonomije

Premijer Pedro Sanchez u obraćanju izjavio je da je nakon pandemije sada vrijeme za oživljavanje ekonomije i povećanje zaposlenosti.

“Postavljamo temelje za novu ekonomiju, a u ovoj fazi konsenzus svih je od velikog značaja. Siguran sam da ćemo kreirati nova radna mjesta”, dodao je.

Sanchez je, također, kazao da će 150 milijardi eura, koje će Španija dobiti iz fondova Evropske unije, “biti utrošeno u investicione planove za snažniji rast”.

Planirano je da 40 milijardi od 50 milijardi eura bude osigurano iz Zvaničnog kreditnog instituta (ICO), a sredstva bi trebala biti utrošena na promociju novih investicijskih projekata španskih kompanija.

Podrška automobilskom sektoru

Preostalih deset milijardi eura osigurat će Državna agencija za industrijske aktivnosti (SEPI), a taj novac je namijenjen za spašavanje strateški važnih kompanija.

S ciljem podrške automobilskom sektoru, španska Vlada će osigurati sredstva od po 300 do 4.000 eura građanima koji se odluče kupiti nove automobile.

Centralna banka Španije saopćila je da bi ekonomski pad zemlje mogao dosegnuti i 15 posto, stopa nezaposlenosti porasti na 23 posto, a budžetski deficit dosegnuti 11,2 posto.

Izvor: Agencije