Dogovorena kontrola trošenja u Premiershipu

Mancinijevi igrači su prošle sezone, na ime plata, dobili ukupno 315 miliona dolara, a to su opravdali osvajanjem naslova prvaka Engleske (Reuters)

Nogometni klubovi koji su članovi engleske Premier lige su se dogovorili da obuzdaju rast plata igračima i velike troškove kroz finansijske kontrole, a onima koji budu kršili dogovor prijete kazne u obliku oduzimanja bodova.

Ovaj potez, napravljen da klubovi budu sigurni da se očekivanih osam milijardi američkih dolara, dobijenih kroz prava TV prijenosa, ne rastope, uslijedio je nekoliko dana nakon što je Evropska nogometna asocijacija (UEFA) upozorila na to da veliki troškovi nogometaša dovode u opasnost budućnost klubova u Evropi.

Timovi, čije plate igrača premašuju 82 miliona dolara, moći će ih povećati za šest miliona po sezoni u naredne tri godine, ukoliko to povećanje bude finansirano kroz prihode od TV prava.

Također, klubovi će imati pravo da prijave gubitak u poslovanju od maksimalnih 165 miliona dolara od 2013. do 2016. godine.

Ovo pravilo bi već sada prekršili Chelsea, Manchester City i Liverpool.

Ove odredbe su labavije od trenutnih UEFA-inih pravila finansijskog Fair-Playa (FFP), kojima se klubovi, koji žele igrati u evropskim takmičenjima, primoravaju da budu “na nuli” u poslovanju.

“Klubovi razumiju da će im se bodovi oduzmati ukoliko budu imali veći gubitak od 165 miliona dolara”, kazao je izvršni direktor Premier lige Richard Scudamore.

Velike injekcije

On je istakao da će nova pravila spriječiti timove da se ponašaju poput Chelseaja ili Manchester Cityja, te da, uz pomoć velikih injekcija novca, velikom brzinom dođu do trofeja.

“Možete napraviti veoma pristojan klub, uz određeno finansiranje vlasnika. To znači da će se morati raditi duže, ali to nije loša stvar”, dodao je.

Scudamore vjeruje da su troškovi Chelseaja i Cityja “zaslužni” za porast plata u svim klubovima.

Prošle sezone samo na plate nogometaša City je dao 315 miliona dolara.

Klub je prvi put u 44-godišnjoj historiji osvojio naslov prvaka Engleske, a prije toga je vlasnik iz Abu Dhabija, šeik Mansour bin Zayed bin Sultan al-Nahyan, investirao blizu milijardu dolara u tri godine otkako je klub u njegovom posjedu.

Britanski ministar sporta Hugh Robertson je izrazio nade kako će nova pravila osigurati da klubovi rade “na održivijoj osnovi”.

“Vlada je jasno poručila kako želi da klubovi budu na sigurnim, finansijskim nogama za dugogodišnje zdravlje sporta. Ovo je dobrodošao i pozitivan potez”, kazao je.

Izvor: Agencije