Dogovoren novi sastav Vijeća ministara BiH

Predstavnici stranaka koje čine većinu na državnom nivou u Bosni i Hercegovini dogovorili su novi sastav Vijeća ministara BiH, četiri mjeseca nakon općih izbora.

Stranke koje čine većinu su Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) te koalicija Saveza za promjene iz bh. entiteta Republika Srpska.

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan javlja da je HDZ BiH dobio ministarstva finansija, odbrane i pravde te četiri zamjenička mjesta u ministarstvima vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti i prometa. 

Stranke Saveza za promjene dobile su ministarstva vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti te tri zamjenička mjesta u ministarstvima civilnih poslova, odbrane i izbjeglica.

SDA je dobila dva ministarstva, civilnih poslova i izbjeglica, predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva zamjenička mjesta, u ministarstvima finansija i pravde.

DF je dobio Ministarstvo prometa prometa i jedno zamjeničko mjesto u Ministarstvu odbrane. 

Nastavak pregovora o Vladi FBiH u srijedu

Sastanku su prisustvovali predstavnik SDA Bakir Izetbegović, predstavnik DF-a Željko Komšić kao i Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a.

Uz njih, tu su bili i Dragan Čović (HDZ BiH), Dragan Čavić (NDP), Srpske demokratske stranke Mladen Bosić (SDP) te Mladen Ivanić (PDP).

Prvi dio razgovora vođa političkih stranaka o formiranju novog saziva Vlade Federacije BiH završen je večeras i bit će nastavljen u srijedu u prisustvu vođe DF-a Željka Komšića, koji je morao napustiti današnji dio razgovora.

To je novinarima izjavio jedan od sudionika razgovora, potpredsjednik SDA, Bakir Izetbegović, prenosi Fena.

Stranački predstavnici u izvjesnoj mjeri približili su stavove i razgovori idu u dobrom smjeru, rekao je Izetbegović.

Čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, poručio je da će se bez formiranja Vlade Federacije BiH, teško napraviti izvršna državna vlast, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, o čijem je sastavu već postignut stranački konsenzus.

Čović je potvrdio da stranke Koalicije okupljene oko HDZ-a žele šest ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH.

Posjeta Mogherini Sarajevu

Sutra u Sarajevo ponovno stiže Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, kako bi prisustvovala usvajanju izjave kojom se domaće vlasti obvezuju na provođenje reformi.

Prilikom sutrašnjeg posjeta na poziv Predsjedništva BiH, predviđeno je sudjelovanje, kao i obraćanje Federice Mogherini na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Mogherini će se sastati i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te predsjednicima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, premijerkom RS-a i mandatarom Vlade Federacije BiH.

Uoči posjete Bosni i Hercegovini, Mogherini je kazala kako građani BiH zaslužuju približavanje Evropskoj uniji.

“Bosna i Hercegovina, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje Evropskoj uniji i sve prednosti koje ovaj proces donosi. Reforme u vezi s Evropskom unijom će pomoći u rješavanju krhkog socioekonomskog stanja u zemlji i potaknuti otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obaveze u okviru približavanja Evropskoj uniji. Usvajanje u Parlamentu bi dalo mogućnost Evropskoj uniji za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine u cijelosti”, kazala je Mogherini.

Predsjedništvo BiH je, nakon inicijative Evropske unije, s ciljem osiguranja novog zamaha u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, usaglasilo neopozivu izjavu o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Lideri svih 14 političkih stranaka u Parlamentu BiH potpisali su izjavu koja će biti u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije