Dogovoren nacrt sporazuma o klimatskim promjenama

Nakon 11 dana pregovora u Parizu je dogovoren nacrt sporazuma o klimatskim promjenama.

Uprkos  dogovoru vidljiva je podjela među zemljama o nekoliko ključnih pitanja, među kojima je i to ko bi trebao snositi troškove prelaska na sisteme koji ne zagađuju atmosferu i ne stvaraju efekt staklenika.

Predstavnici više od 190 zemalja svijeta moraju usaglasiti dogovor do petka navečer.

Sjedinjene Američke Države odlučile su udvostručiti iznos pomoći na 860 miliona dolara godišnje namijenjenih zemljama u razvoju za borbu protiv klimatskih promjena, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Teški pregovori

Govoreći na UN-ovoj konferenciji u Parizu, američki državni sekretar John Kerry upozorio je kako bi nepostizanje dogovora bio “moralni poraz s historijskim posljedicama”.

“Moramo učiniti sve što je potrebno – i teške razgovore; i kompromise – ali na kraju moramo postići sporazum kakav svijet od nas očekuje. Svaka država će na kraju morati donijeti odluku, ali svaka ta odluka se tiče svih nas. To je odluka o budućnosti jedinog doma koji imamo. Zadatak je jednostavan. Sada je trenutak. Napravimo to.”

Među neriješenim pitanjima su dugoročni zadaci koji bi omogućili drastično smanjenje emisija plina s učinkom staklenika, kada treba razmotriti emisije zemalja koje su do sada ostvarile nedostatne pomake za ograničenje povišenja temperature iznad dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba i kako garantirati transparentnost akcija.

Uz to postoji i sporno pitanje finansiranja pomoći zemljama juga za suočavanje sa zatopljenjem, čije su one prve žrtve.

Izvor: Al Jazeera i agencije