Dogovor španskih socijalista i Podemosa

U nedjelju su Španlci četvrti put izašli na parlamentarne izbore u posljednje četiri godine (EPA)

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i ljevičarska Unidas Podemos postigle su postizborni sporazum, što i dalje nije dovoljno da bi se osigurala većina u Donjem domu parlamenta, koji ima 350 zastupnika, javlja Tanjug pozivajući se na Reuters.

Dogovor su postigla dva stranačka čelnika, Pedro Sanchez i lider Podemosa Pablo Iglesias.

Socijalisti su na izvanrednim parlamentarnim izborima, održanim u nedjelju, osvojili 120, a Podemos 35 mjesta.

Nema velike koalicije

Prethodno su i socijalisti, i konzervativci potvrdili da neće stvoriti veliku koaliciju po uzoru na Njemačku, iako na parlamentarnim izborima niti jedna stranka nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

PSOE, zajedno s manjim lijevim strankama, ne može doći do podrške 176 zastupnika, koliko treba za većinu, a niti Narodna stranka, s 88 mjesta, u sklopu desnog bloka, pa se nagađalo o mogućoj koaliciju tih dviju najvećih stranaka, što bi izvuklo Španjolsku iz političke blokade.

“Situacija je kompleksna, dinamična, ništa nije statično. No mi nećemo pokušati sastaviti veliku koaliciju s desnicom”, rekao je Jose Luis Abalos, tajnik PSOE-a, nakon stranačkog sastanka.

Dodao je da će u najkraćem mogućem roku nastojati sastaviti vladu s progresivnim karakterom.

U nedjelju su Španjolci četvrti put izašli na parlamentarne izbore u posljednje četiri godine.

Narodnjaci ne vjeruju socijalistima

Tajnik Narodne stranke Teodoro Garcia Egea također je odbacio mogućnost koaliranja s PSOE-om, premda bi ta koalicija ponudila veću stabilnost, jer bi imala 208 zastupnika u Parlamentu.

“Nismo kompatibilni s programom PSOE-a, niti vjerujemo toj stranci“, rekao je Egea za radijsku postaju Onda Cero.

Poručio je kako se prilikom glasovanja o vladi Narodna stranka neće niti suzdržati od glasovanja kako bi PSOE dobio manjinsku vladu.

U prvom krugu glasovanja o vladi potrebno je imati 176 zastupnika, no dođe li do drugog kruga, PSOE-u će biti dovoljno više glasova “da” u odnosu na “ne” bez obzira koliko zastupnika glasalo.

PSOE, na čelu sa Sanchezom, tako bi mogao imati manjinsku vladu sa 120 zastupnika, što je tek trećina mjesta u Parlamentu.

“Nije nam prihvatljivo da Španjolska ima predsjednika vlade kojem ne vjeruju niti vlastiti partneri”, istaknuo je Egea.

Nikad koalicija na vlasti

Španjolci su u nedjelju izašli na izvanredne izbore jer PSOE nakon pobjede na redovnim izborima u travnju, kada je osvojio 123 mjesta, nije uspio sastaviti koaliciju sa srodnim Unidas Podemosom, s kojim se bio posvađao oko ministarskih mjesta u budućoj vladi.

Nakon toga nije dobio niti dovoljnu podršku u Parlamentu za sastavljanje svoje manjinske vlade.

PSOE i Narodna stranka su tradicionalni suparnici te se izmjenjuju se na vlasti gotovo 40 godina.

No 2015. gpodine su, zbog visoke nezaposlenosti, korupcije i nezadovoljstva tim dvjema strankama, na političku scenu iskočile tri manje stranke, narušivši tradicionalno dvostranačje.

Španjolska od uvođenja demokracije prije četiri desetljeća nije imala koalicijsku vladu na nacionalnoj razini.

Izvor: Agencije