Dogovor o sigurnim zonama u Siriji na snazi od ponoći

Područja pod kontrolom opozicije trebaju biti pošteđena ruskih i Vladinih napada (EPA)

Dogovor između Rusije, Turske i Irana o uspostavi sigurnih zona za civile u Siriji stupa na snagu u ponoć, potvrdilo je u petak Ministarstvo obrane Rusije.

“Ujedinjeni narodi, SAD i Saudijska Arabija pozdravili su dogovor”, rekao je zamjenik ministra obrane Aleksandar Fomin u izjavi koju je prenijela državna agencija Tass.

Sirijski režim, kojemu najveću vojnu potporu daje Rusija, također je podržao dogovor, rekao je visoki ruski diplomat kad je dogovor objavljen ovog tjedna. 

Rusija i Iran, saveznici sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, te Turska, koja podržava umjerene pobunjenike, usvojili su u četvrtak u Astani ruski plan o uspostavi sigurnih zona u Siriji kako bi se u više regija uspostavio trajni prekid vatre.

‘Zone za deeskalaciju’

Šefovi izaslanstava triju zemalja, pokroviteljica mirovnih pregovora u Astani, potpisali su memorandum o uspostavi zona bez nasilja u Siriji.

Riječ je o područjima pod kontrolom opozicije koja bi bila pošteđena ruskih i Vladinih napada u zamjenu za borbu protiv grupa kvalificiranih kao terorističke organizacije.

AFP prenosi da bi se “zone za deeskalaciju”, kako ih nazivaju u dokumentu, trebale uspostaviti na području pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, u dijelovima pokrajine Homs na jugu i oporbenoj enklavi Istočna Ghouta, nedaleko od Damaska.

Vojno izaslanstvo sirijske opozicije na samom početku suspendiralo je sudjelovanje u pregovorima.

Oni su svim stranama u pregovorima dostavili popis prijedloga i napustili pregovore zbog zračnih napada koje Rusija izvodi u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio da bi formiranje “zona deeskalacije” u Idlibu moglo otvoriti put za potpuni prekid sukoba u Siriji.

Podrška Ujedinjenih nacija

U međuvremenu su i Ujedinjeni narodi izrazili podršku sporazumu.

Glasnogovornik UN-a Stèphane Dujarric izjavio je da je veoma važno da se konačno okončaju sukobi i zaštite ljudski životi u ratom pogođenoj zemlji, prenijele su agencije.

“Pružit ćemo svaku vrstu podrške kako bi se okončali oružani sukobi”, rekao je Dujarric.

Upravljanje sigurnim zonama nadgledat će i pratiti postrojbe država koje jamče provedbu sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije