Oglasi

Dogovor o ograničenju plata u Premier ligi

Najbolje lige Njemačke i Španije uvele finansijske kontrole svojih klubova i sada se vrši pritisak na Englesku.
Džeko i Aguero: Jačanje „Građana“ je nastalo na osnovu novca iz Abu DhabijaGetty

Nogometni klubovi koji se takmiče u engleskoj Premier ligi trebali bi u četvrtak dogovoriti promjene pravila, kako bi bili sigurni da se 7,8 milijardi američkih dolara od TV prihoda ne istopi u sve većim platama igrača, prenosi agencija Reuters.

Elitni rang engleskog nogometa, u kojem se takmiči 20 klubova među kojima i Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea i Liverpool, najbogatiji je na svijetu kada se posmatraju prihodi.

Međutim, klubovi potroše blizu 70 posto prihoda na raskošne plate nogometaša, pa veoma malo ostane za druge investicije.

Alarmirana stanjem finansija klubova sa cijelog kontinenta, krovna kuća evropskog nogometa UEFA uvela je pravila koja će primorati vodeće timove da poprave stanje u knjigama ili će biti eliminirani iz takmičenja.

Najbolje lige iz Njemačke i Španije već su uvele finansijske kontrole svojih klubova i sada je pritisak na Premier ligu da djeluje.

„Sve što se do sada radilo je veoma pozitivno i mi samo možemo ohrabriti Premier ligu da nastavi sa svojim radom“, kazao je generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino ove sedmice kada je bio upitan o promjenama u engleskom prvenstvu.

Žestoko cjenkanje

Većina klubova se slaže kako treba nešto uraditi, ali tačni detalji kontrole troškova su bili tema žestokog cjenkanja tokom proteklih mjeseci.

Da bi se usvojio, prijedlog treba dobiti podršku 14 od 20 klubova.

Arsenal i Manchester United su među vrhunskim klubovima, koji su ostavili po strani dugo rivalstvo kako bi podržali puno provođenje UEFA-inih pravila o finansijama.

Chelsea, osvajač Lige evropskih prvaka, čiji je vlasnik ruski oligarh Roman Abramovič, smatra da vlasnici klubova trebaju imati više slobode u potrošnji kako bi napravili dobre ekipe.

Ovaj tim, koji je u svakom slučaju saopćio kako radi na ispunjenju UEFA-inih pravila, trebao bi podržati kompromisni prijedlog u četvrtak, čime bi se stavila gornja granica na iznos koji vlasnik može investirati u klub, te staviti ograničenje na godišnje povećanje klupske potrošnje na plaće nogometaša.

Kritičari ovih pravila smatraju kako će ona ozvaničiti aktuelni raspored moći u Premier ligi i spriječiti druge klubove da naprave veoma brze skokove u rezultatima, kakve su u proteklim godinama imali Chelsea i Manchester City.

Jačanje „Građana“ je nastalo na osnovu novca iz Abu Dhabija.

Klubovi iz Premier lige čekaju august kako bi dobili novac od poboljšanih ugovora za TV prijenose, osiguravši povećanje od 70 posto.

Ukupna zarada trebala bi premašiti cifru od 7,8 milijardi dolara.

Potreba da se maksimalno iskoristi taj novac je glavna ideja uprave klubova, kao i pogon da se dođe do dogovora u četvrtak.

Izvor: Agencije