Dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050. bez Poljske

Charles Michel je pohvalio 'veoma snažan signal' koji je Evropa poslala dan nakon predstavljanja Evropskog zelenog pakta (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je tokom noći na petak da je “postignut dogovor o karbonskoj neutralnosti do 2050.” ali bez Poljske koja nije htjela preuzeti tu obavezu.

“Dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050. Evropsko vijeće je postiglo dogovor o tom važnom cilju”, objavio je Charles Michel na Twitteru, Hina prenosi agenciju AFP.

Poljska, veoma ovisna o ugljiku, nije zasad htjela preuzeti obavezu, ali nije ni blokirala donošenje zaključaka, rekli su evropski izvori.

Charles Michel je pohvalio “veoma snažan signal” koji je Evropa poslala dan nakon predstavljanja Evropskog zelenog pakta. Te opširne smjernice Evropske komisije predsjednice Ursule von der Leyen trebaju omogućiti da EU do sredine stoljeća postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Ovaj dogovor je “ekstremno je važan” i “Evropa mora pokazati snažnu ambiciju”, istaknuo je Michel.

Deset sati rasprave

Dogovor postignut nakon deset sati rasprave “vodi računa o tome da će jednoj zemlji članici trebati više vremena za ispunjenje tog cilja”, dodao je Michel. Riječ je o Poljskoj čiji će slučaj evropski čelnici proučiti u junu sljedeće godine.

“Ovaj cilj obavezuje sve članice EU-a. Ipak, samo jedna zemlja, Poljska, nije se zasad htjela obavezati na postizanje tog cilja na nacionalnoj razini”, rekao je izvor u uredu francuskog predsjednika. 

Čelnici 27 zemalja EU-a pružili su u četvrtak navečer “jednodušnu potporu uvođenju poreza na strane proizvode na evropskoj granici ne budu li poštovali iste klimatske zahtjeve kao europske kompanije”, saopštila je Elizejska palača.

Donatorska konferencija u Albaniji

Evropska komisija treba u narednim mjesecima pripremiti zakonski akt radi uvođenja tog fiskalnog mehanizma koji je dio programa Zelenog pakta nove Komisije, dodaje palača.

Evropska komisija će sredinom januara organizovati donatorsku konferenciju u Tirani kako bi pomogla obnovi područja stradalih u razornom potresu u novembru, rekla je njezina predsjednica Ursula von der Leyen.

“Sredinom januara ćemo organizovati donatorsku konferenciju u Tirani za obnovu u Albaniji”, rekla je na konferenciji za medije nakon prvog dana evropskog sastanka na vrhu u Briselu.

Izvor: Agencije