Dogovor o granici: Holandija se povećava, a Belgija smanjuje

U trenutku kad veliki broj evropskih država razmatra zatvaranje granica Holandija i Belgija postigle su sporazum o mirnom rješenju međudržavne granice.

Prema tom sporazumu, teritorija Holandije će se povećati, a teritorija Belgije smanjiti. Dvije države dogovorile su razmjenu teritorije u dolini rijeke Meuse.

Na putu prema moru Meuse tvori prirodnu međudržavnu granicu. Stoljećima su takve granice bile povod brojnih krvavih sukoba. No, ovog puta spor je riješen miroljubivo.

“Rijeke su oduvijek bile granice. Pogotovo u ovoj regiji. Rijeka Meuse oduvijek je bila granica”, kaže arhivista Jacques Van Rensch.

O rijeci Meuse nije bilo spora sve dok nije promijenjen riječni tok. Kad je 1830. godine Belgija stekla nezavisnost od Holandije, vještački je izmijenjen tok rijeke. Belgija je jednom dijelu svoje teritorije mogla pristupiti samo preko susjedne države.

Teritorija površine 15 nogometnih igrališta

Prema novom planu, države su mirnim putem izmijenile granicu.

“Ako živite u državi s toliko mnogo promjenjivih granica, ne možete živjeti u izolaciji. Možda se zato problemi ovdje rješavaju bez mnogo nasilja”, tvrdi Van Rensch.

Riječ je o teritoriji površine 15 nogometnih igrališta, na kojoj živi samo krdo divljih i radoznalih konja. Područje privlači veliki broj ljubitelja prirode.

Ipak, zbog izoliranosti, mjesto je privuklo i neke ljude sklone kriminalu.

“Prije tri godine tu je pronađeno tijelo u stanju raspada. Lokalno stanovništvo smjesta je obavijestilo holandsku policiju, koja je rekla kako je područje pod nadležnošću Belgije. Problem je u tome što je belgijska policija morala tražiti specijalnu dozvolu holandskih vlasti kako bi stigla na tu teritoriju jer se do nje može doći jedino preko Holandije. Ovdje je također nemoguće preći rijeku jer se brodice nigdje ne mogu sigurno ukotviti. Komplicirano, zar ne?”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Neave Barker.

Upravo je to bio razlog zbog kojeg su prošlog mjeseca ministri vanjskih poslova tih država u Amsterdamu potpisali sporazum o razmjeni teritorije, a u prisustvu holandskog i belgijskog kralja.

Sporazum stupa na snagu u januaru 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera